El dilluns 22 de febrer va tenir lloc una sessió informativa sobre els projectes, iniciatives, esdeveniments i línies de treball a seguir en el marc de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Llegiu la crònica per a conèixer-ne tots els detalls.
Lidón Martrat i Amaranta Herrero, de l’Oficina de Coordinació del Projecte Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible van presentar, el passat 22 de febrer, alguns dels assumptes més rellevants sobre la capitalitat de la ciutat durant aquest any 2021. Van començar introduint informació general sobre la capitalitat: Barcelona serà l’escenari, aquest any, del Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats des del 2015 en matèria d’alimentació sostenible. Aquest tractat posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles.
Les persones assistents a la sessió, que va ser en format online, van conèixer alguns dels més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible que es desenvoluparan a Barcelona. També es va presentar la programació d’activitats i esdeveniments, que va començar el desembre del 2020 i s’estendrà fins al final d'aquest any.
Les ponents van considerar rellevant remarcar què significa l’alimentació sostenible. Consisteix a alimentar a tota la població de manera que es promoguin 3 dimensions: proximitat, regeneració de recursos i ecosistemes i tenir sempre en compte les generacions futures. Així doncs, l’objectiu principal és fomentar i facilitar l’accés a dietes saludables, impulsar economies locals sostenibles, posant en valor la pagesia que fa producció ecològica i de proximitat, el petit comerç i mercats, i combatre l’emergència climàtica, tot fomentant una transició agroecològica.
A continuació, es van presentar algunes de les accions principals a través de les quals es desplegarà la capitalitat de la ciutat: acollir la Cimera Global de Ciutats del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà a la tardor del 2021; desenvolupar activitats i esdeveniments i reorientar actes anuals de la ciutat per tal de dotar-los de contingut relacionat amb l’alimentació sostenible (per exemple: La Mercè); la celebració del 14 al 21 d’octubre de la Setmana de l’Alimentació Sostenible; l’impuls de la capitalitat per a fomentar polítiques alimentàries urbanes; i l'activació del procés de construcció d’una Estratègia de Política Alimentària a la ciutat amb horitzó 2030.
Accions concretes per a avançar cap a una alimentació sostenible
En la sessió es va presentar el document “L’Alimentació Sostenible. Manual per a ciutats”, amb els següents punts com a eixos principals per a avançar cap a una ciutat sostenible a escala alimentària:
Tot seguit, va ser el moment d’un torn obert de preguntes, en què alguns dels assumptes que es van tractar van ser el paper de les persones que treballen en l’alimentació, els horts urbans o els projectes en centres educatius i universitats pel que fa a l’alimentació sostenible.
A continuació, va ser el torn de les intervencions d’algunes organitzacions de la xarxa Barcelona + Sostenible:
> La Coorperativa Tarpuna va presentar la Taula Estatal d’Agricultura Urbana
> La Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) va exposar la seva experiència al voltant del malbaratament alimentari.
> L’Ortiga Cooperativa d’agricultura ecològica i educació va presentar la nova microxarxa del programa Escoles + Sostenibles, “Alimenta’t amb seny”.
> La plataforma Restaurantes Sostenibles va centrar-se en el sector de la restauració.
Finalment, es va dur a terme una dinàmica de networking en que les persones participants es van trobar en petits grups per a compartir les seves iniciatives, idees i línies de treball en el marc de l’alimentació sostenible.
> No vau poder assistir a la sessió o bé voleu recuperar alguna part? Escolteu l’àudio amb tot el contingut de la sessió
No hay comentarios:
Publicar un comentario