Des del curs passat s’han iniciat actuacions de millora als entorns escolars. En paral·lel, l’Escola Auró va iniciar el novembre passat la primera de diverses protestes per exigir una millor qualitat de l'aire i seguretat a l’entorn escolar. Durant aquest inici d’any s’han sumat a les reivindicacions 35 centres educatius.
“La salut és el primer” o “- cotxes + salut” són algunes de les consignes que es podien llegir a la protesta que van iniciar la comunitat educativa de l’Escola Auró el passat mes de novembre. Famílies i infants van tallar el carrer Mallorca per reclamar un carril menys de cotxes davant de l’escola i un entorn escolar més segur, amb menys contaminació i menys soroll.
Des d’aquesta primera reivindicació del mes de novembre, el nombre de centres participants ha anat augmentant. El mes de desembre passat es van organitzar més protestes en les quals van participar prop d’una vintena de centres. En un dels punts més concorreguts, un centenar de persones vinculades a l’Escola els Llorers van tallar el carrer d’Aragó. Les famílies del centre denunciaven que, en l’aplicació de les mesures preventives de la covid-19 amb l’obertura de les finestres per garantir la ventilació a les aules, ara “tenim molta afectació per la contaminació i pel soroll que provoca el trànsit, perquè la nostra escola se situa entre els carrers d’Aragó i València“, explica Laura Carot, presidenta de l’AFA. També s’hi van sumar altres escoles de la xarxa com Octavio Paz, Joan Miró i l’Institut Ernest Lluch.
Aquest 2021 les protestes no han cessat i no han parat de créixer. El passat 31 de gener es van aplegar 36 centres de la ciutat (gairebé la totalitat són Escoles + Sostenibles) que, sota el nom de “Revolta escolar” van tornar a tallar les vies públiques del voltant dels seus centres. Famílies i comunitat educativa han presentat un manifest en el qual especifiquen les demandes que volen aconseguir: reduir l’espai per als cotxes a un carril com a màxim, limitar la velocitat als 20 km/h als voltants dels centres, instal·lar radars de velocitat als entorns de les escoles, mesurar amb freqüència els nivells de contaminació i millorar l’estat dels carrils bici.
El programa “Protegim les escoles” millora l’entorn de 23 centres educatius
L’Ajuntament de Barcelona va iniciar l’any passat el projecte “Protegim les escoles”, que preveu actuacions en 200 centres educatius i una inversió de 10 milions d’euros per millorar la qualitat ambiental i el confort de l’espai públic i la seguretat dels nens i nenes.
El gener de 2020 es van iniciar les intervencions a l’Escola Grèvol, i dia d’avui ja s’han executat les obres a 23 centres educatius i 3 més estan en procés per als propers mesos. Aquestes actuacions han tingut impacte en més de 9.000 alumnes de diferents nivells educatius: bressol, infantil, primària i secundària. Com a dades més destacades apuntar que en l’últim any s’han guanyat 4.500 m2 d’asfalt, s’han reduït 5 carrils de circulació i 6 carrers han passat a tenir priorització per a vianants. Amb aquestes intervencions també s’han afegit jardineres, bancs i noves àrees de joc, que no només són útils per a protegir les escoles sinó que també han servit per ampliar els espais adjacents i perquè la resta de la ciutadania en faci ús fora de l’horari escolar. Per al curs 21-22 està previst que es facin actuacions a 52 centres educatius més i així anar ampliant el nombre d’entorns escolars segurs, saludables i sostenibles.
No hay comentarios:
Publicar un comentario