22 de junio de 2020

La cara fosca de la purpurina

L’alumnat de cinquè curs de l’Escola la Tordera de Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental, ha llançat una campanya per a eliminar la purpurina dels centres educatius de Catalunya, ja que es tracta d’un element molt contaminant per als oceans i el medi marí.
A les ungles, al maquillatge, als cabells, a la roba i als treballs manuals. La purpurina és un element molt present en el nostre dia a dia que, tot i la seva aparentment inofensiva brillantor, amaga una cara fosca: és un perill per al medi ambient pels materials que la formen i l’impacte que generen. La polèmica al voltant de la purpurina va començar l’any 2017, quan una cadena britànica de llars d’infants va prohibir-ne l’ús a les activitats d’oci perquè és un producte que contamina. Els directors de la companyia explicaven que amb la decisió volien reduir la contaminació dels oceans i “ser responsables pensant en la pròxima generació”.  
I és que la purpurina es considera un microplàstic. Això vol dir que està formada per peces de menys de 5 mil·límetres de diàmetre. Concretament, el seu material principal és el politereftalat d’etilè (PET) -el plàstic de les ampolles- recobert amb diferents metalls, com l’alumini, el diòxid de tità o l’òxid de ferro. Segons la investigadora en geociències marines de la Universitat de Barcelona Anna Sànchez, el polietilè metal·litzat “és una bomba de rellotgeria” per a la natura, sobretot per als mars i oceans i les seves espècies. 
L’alumnat de cinquè de l’Escola la Tordera de Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental, va llegir un article que parlava sobre tot això i, veient que és un problema per al medi ambient, va decidir actuar. El primer pas que va fer va ser anar a la sala de material a ‘’robar’’ tota la purpurina que hi havia per tal de llençar-la. Ara està duent a terme un projecte per eliminar la purpurina del màxim de centres educatius de Catalunya. 
L'alumnat es va organitzar en diversos grups de treball. Un grup va penjar, per tota l’escola, els cartells de “No a la purpurina” que havien dissenyat. Un altre grup ha preparat una presentació que per a compartir amb la resta d’escoles juntament amb un vídeo explicatiu. A més, hi ha un grup que s’ha encarregat de buscar els correus electrònics d'altres centres educatius per poder contactar-los i animar-los a sumar-se a la iniciativa. I així estan ben ocupats, intentant marcar el màxim de punts al mapa de Catalunya als quals la iniciativa arribi i se sumin a dir “no” a la purpurina.  Cada punt que s’hi afegeixi serà una bona notícia per al medi ambient.  
Des de l'Escola la Tordera desitgen que la proposta s’escampi com una taca d’oli. “Nosaltres ho hem començat però ha de seguir entre tots i fer-se realitat”, expliquen. La purpurina no és necessària, en podem prescindir, i treure-la de les escoles seria un gran gest. Animen a totes les persones a eliminar aquesta pols tan brillant però que amaga una cara tan fosca. 
Què provoca exactament aquest microplàstic?  
El plàstic PET presenta una densitat més alta que l’aigua de mar, per tant, el seu comportament consisteix a enfonsar-se i transportar-se per corrents de fons, tal com explica la investigadora Anna Sánchez. Així, el plàncton, els peixos, el marisc i els ocells marins consumeixen aquest microplàsticque passa a la cadena tròfica“Els fragments ingerits normalment són excretats”, diu Sánchez, encara que no sempre és així. “Pot haver-hi problemes d’obstrucció intestinal o mort dels peixos o les aus perquè aquests animals tenen la sensació que estan tips després d’haver menjat el plàstic”, explica la investigadora. 
1- Eliminar la purpurina del centre educatiu: la podeu portar a la deixalleria. 
2- Enviar un correu a aquesta adreça dient que us heu sumat a la campanya: purpurin@ielatordera.net 
3- Reenviar la informació a altres centres educatius perquè també s’hi apuntin. 












No hay comentarios: