4 de febrero de 2007

Apagades pel clima


La foscor dels edificis més emblemàtics marca el simbòlic acte contra el canvi del clima A última hora es van multiplicar les adhesions públiques i privades La resposta ciutadana va ser relativament escassa
(J.E. de l'Avui)
L'apagada elèctrica convocada per organitzacions cíviques i ecologistes internacionals en contra del canvi climàtic va rebre ahir centenars d'adhesions d'entitats i institucions però finalment no va passar de ser un acte simbòlic. Entre les 19.55 i les 20 hores es van apagar els llums de molts monuments, edificis oficials i comerços, però el seguiment ciutadà va ser relativament escàs.
A França, on havia sorgit la convocatòria de la mà de l'Aliança per la Terra, l'acte va tenir com a símbol destacat l'apagada de la Torre Eiffel. El descens en el consum elèctric atribuïble a la convocatòria pel medi ambient va representar l'1% del consum total, segons dades de l'empresa estatal de transport d'electricitat. Aquest descens pot semblar petit, però equival a apagar uns tres milions de bombetes o al consum d'una ciutat com Marsella.
A Catalunya, on el nombre d'adhesions va anar creixent de forma espectacular durant tot el dia, es va registrar un descens en el consum d'electricitat entre les 19.55 i les 20 hores d'uns 250 megawatts. Aquesta xifra equival al 3,3% de la demanda total d'electricitat, segons Fecsa-Endesa. Al conjunt de l'Estat la demanda d'electricitat es va reduir en uns 1.000 megawatts, equivalents al 2,5% del consum a aquella hora de la nit, segons dades de Red Eléctrica de España. No obstant això, fonts del sector elèctric van indicar que no tot el descens detectat en el consum pot ser atribuït a la convocatòria, atès que en dies normals el consum d'electricitat està en fase de ràpid descens a partir de dos quarts de vuit del vespre.
La convocatòria va deixar a les fosques a Barcelona edificis emblemàtics com el Palau de la Generalitat, l'edifici del Parlament, la Sagrada Família, l'edifici de l'Ajuntament de Barcelona, la Casa Batlló i el temple del Tibidabo. També van apagar els llums exteriors els principals museus de Barcelona, els mercats municipals i bona part dels 1.300 comerços que integren els 19 eixos comercials de la ciutat, així com l'edifici de La Caixa a la Diagonal i les façanes dels centres d'El Corte Inglés.
A Girona l'apagada es va fer evident a la catedral i els principals establiments del Barri Vell. Lleida va deixar a les fosques el Palau de la Paeria, mentre els ajuntaments de Tarragona i Reus van tallar la il·luminació de tots dos edificis consistorials.


1 comentario:

Anónimo dijo...

este sitio es el macba...donde voy yo... xD Museu d'Art Contemporani de Barcelona =)