7 de agosto de 2012

FUKUSHIMA: Una llarga ressaca del declivi nuclear.

TEPCO, la companyia propietàriaria de la central nuclerar de Fukushima Daiichi, va dir el mes de maig que la planta només romandria tancada entre sis i nou mesos. A dia d'avui, segons els plans del Govern japonés i de TEPCO, el desmantellament dels reactors tardarà almenys 40 anys: caldran 3 anys per a desmantellar les barres de combustible, 10 anys més per a reparar les fugues i 30 anys més per a extraure el combustuble fos dels reactors.
El passat 21 de febrer el Govern japonès reconeixia que després del terratrèmol, el tsunami i el posterior accident nuclear de Fukushima, només s'havien processat el 5% de la runa dels gairebé 23 milions de tones que n'ha retirat de camps, pobles i ciutats arrasats. Segons les autoritats del país part de les restes seran incinerades, la resta separades i les que es pugui reciclades. Malgrat tot queda l'inconvenient, gens menyspreable, que més de dos milions de tones d'aquest residus estan contaminats per radioactivitat. Les autoritats de l'illa encara no han dit què faran amb aquests residus radioactius ni on pretenen traslladar-los. Cal afegir que tots aquests residus són només una fracció molt petita dels 28.000 milions de metres cúbics de sól contaminat per substàncies radioactives que caldria retirar.
A dia d'avui, després de la catàstrofe, més del 90% dels reactors del Japó estan aturats. Només dos dels 54 reactors estan funcionant... i no hi ha problemes significatius amb el subministrament d'energia elèctrica!.
Durant la commemoració de l'aniversari d'Hiroshima, la població japonesa va tornar a demanar al seu Govern la desnuclearització del Japó, tema que va ser evadit pel primer ministre durant el su discurs... i seguim sense rebre noticies de la situació... ja que ara mateix ja no és notícia.

Imagen del accidente en Fukushima Daiichi
 
Nacho Padró
A partir de Greenpeace España

No hay comentarios: