8 de abril de 2022

Estalviem electricitat i aigua amb la Marató per l’Emergència Climàtica

 Durant el mes de març, 7 centres educatius d’Escoles + Sostenibles s’han sumat a la setena edició d’aquesta campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia. Les escoles Fort Pienc, Frederic Mistral de Sarrià i del Tibidabo i Font d’en Fargas ens comparteixen tot el que han après.​

 

La Marató per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques pel que fa a l’ús i el consum d’energia i aigua que  es du a terme anualment en diversos edificis municipals, inclosos alguns centres educatius. Així doncs, durant quatre setmanes del mes de març s’han dut a terme accions per disminuir aquest consum. L’estalvi econòmic aconseguit es destinarà a un projecte per donar resposta a l’emergència climàtica: el Banc del Moviment

A continuació us deixem el relat dels centres del programa que hi han participat i ens han fet arribar la seva experiència: 

 
Escola Fort Pienc 

És la segona vegada que participem en la Marató. Com ens organitzem? A través de la reunió de delegats informem d’aquesta decisió i són ells i elles mateixes responsables de compartir-ho amb els seus companys i companyes de classe. A més, se'ls demana que puguin pensar propostes per reduir el consum energètic de l'escola. D'altra banda, s'informa les famílies per correu electrònic i es comparteix la notícia per les xarxes socials de l'escola. Des de l'inici de la Marató, tenim un suro a l'entrada de l'escola amb informació sobre la Marató i amb els indicadors de consum. L'alumnat de quart és l'encarregat de fer la lectura dels comptadors cada divendres i de representar gràficament els consums als indicadors del suro. D'altra banda, l'acció més destacada d'aquest curs ha sigut el dia sense electricitat. Aquest segon trimestre a l'escola hem treballat l'art rupestre com a projecte transversal. Aprofitant la temàtica de la prehistòria, hem celebrat el dia sense electricitat!  

> Notícia que el diari de l'Eixample va publicar explicant la nostra participació  

    

    

Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia (Sarrià) 

Aquest any ha estat el primer cop que l’escola FM-TE participa en la seva totalitat en la Marató per l’Emergència Climàtica. L’escola de secundària i batxillerat de Sarrià s’han unit en aquesta iniciativa en què ja havia participat l'escola d’infantil i primària. L’alumnat encarregat de portar a terme les lectures dels comptadors de llum, gas i aigua, cada divendres del mes de març, han estat alguns dels ecodelegats de 4t d’ESO.  A part han realitzat dues accions per tal d’incentivar l’estalvi de llum i aigua.  

Amb una rúbrica simpàtica i fàcil d’entendre, han dut a terme auditories a les diferents aules de secundària, on han valorat l’expertesa en l’ús correcte dels llums i del projector de les classes en diferents moments del dia. L’altra acció ha estat la col·locació de brides en les aixetes dels lavabos que funcionen amb polsador. La brida redueix el camí de l’aixeta i, per tant, redueix el volum d’aigua utilitzat. Cada setmana han anat omplint els indicadors i quan ja es tinguin els resultats finals es farà un retorn a tota l’escola de si s’ha assolit o no l’objectiu de la reducció en la despesa de llum, gas i aigua.  
 

 
Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia (Tibidabo) 

Quan ens va arribar la possibilitat de participar en la Marató per l’Emergència Climàtica d’enguany, la proposta ens va resultar molt motivadora i ens vam il·lusionar molt per dur-la a terme. Vam anar investigant i ens van sorgir preguntes com: On són els comptadors? Cal que algú ens acompanyi a prendre les lectures? Què són les aixetes intel·ligents? Podem posar brides a les aixetes de l’escola? 

Després vam preparar una exposició al porxo de l’escola i el següent pas va ser omplir els indicadors. Amb la motivació de l’Agència Greens i el treball en equip hem aconseguit acabar-ho i n’estem molt orgullosos i orgulloses. També ens ha agradat molt tot el material que hem visionat a les aules, estava molt ben fet i era molt aplicable al nostre dia a dia. Tenim molta satisfacció per haver contribuït a augmentar la consciència climàtica i a intentar fer d’aquest, un món millor!                
               


> Notícia de l’Escola Frederic Mistral al seu butlletí

 

Escola Font d’en Fargas 

La setmana del 21 al 25 de març vam celebrar les “III Jornades Mediambientals a l’Escola Font d’en Fargas”. Durant aquests dies vam parlar sobre el canvi climàtic i sobre l’escalfament del planeta a conseqüència dels gasos que emeten les nostres activitats del dia a dia. També vam reflexionar sobre l’afectació que això provoca a les precipitacions i a la nostra vida. Vam aprendre com ens arriba l’aigua a casa tot treballant el seu cicle urbà i les fases (potabilització, depuració, etc.) així com la importància de fer-ne un consum responsable. Per això també vam participar en la Marató per l’Emergència Climàtica, revisant els comptadors d’aigua de l’escola i calculant-ne el consum i l’estalvi respecte el curs passat. 

 

    

 

No hay comentarios: