15 de octubre de 2022

L’Institut Narcís Monturiol uneix generacions pel benestar ambiental de la Barceloneta

 L’alumnat d’Educació i Control Ambiental ha desenvolupat un projecte per conèixer l’evolució de la platja de la Barceloneta a causa de l’activitat humana. El resultat es pot veure a través d’una exposició itinerant en diferents espais del barri.

“Unim Generacions a la Barceloneta” és un projecte d’Aprenentatge i Servei que neix del canvi que ha experimentat la platja de la Barceloneta en els darrers anys. El turisme excessiu, la presència de deixalles, el canvi climàtic i les pressions urbanístiques i econòmiques han fet que hi hagi canvis considerables en l’àmbit ambiental, social i cultural.

És per això que aquesta iniciativa està orientada a estudiar l'evolució de la platja de la Barceloneta des de diferents punts de vista: com hi ha afectat i com hi afectarà el canvi climàtic, quins efectes té la presència de residus al mar i la platja, i com tot això ha fet canviar les espècies de fauna presents a la platja i els usos d'aquesta per part del veïnat.

El projecte s’ha desenvolupat conjuntament entre l’alumnat del mòdul 7 de segon d'Educació i Control Ambiental i les persones grans del Casal Cívic de la Barceloneta. Això ha permès als alumnes estudiar els efectes del canvi climàtic i la contaminació en l’àmbit ambiental, però també en el social, coneixent de primera mà com ha canviat l’ús de la platja. L’estudi intergeneracional ha permès identificar quins impactes ha tingut l’activitat humana sobre el litoral, i conèixer què podem fer per millorar la qualitat ambiental d’aquest espai i fer front a la desvinculació del barri amb el seu medi. Per aconseguir-ho, l’alumnat ha treballat amb les persones grans fent xerrades, tallers i tertúlies.

El projecte ha tingut el suport d’una important xarxa de col·laboradors, com són, l’Institut de Ciències del Mar (ICM), el Centre de la Platja, l’organització Cap a Mar i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. A més, també ha comptat amb l’impuls de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el programa InnovaFP de l’institut portat per l’Eduard Barrull.

Algunes de les accions que s’han realitzat són:

  • Visita a l’Institut de Ciències del Mar per conèixer els projectes que duen a terme sobre els efectes del canvi climàtic en el litoral.
  • Xerrades i tallers conjunts al Centre de la Platja per identificar els residus més habituals que es troben a la platja i conèixer el seu impacte.
  • Tertúlies-cafè entre alumnat i persones grans per conèixer com era la platja de la Barceloneta en el passat, quins usos en feien d’aquest espai, etc.

Com a resultat, les persones grans del Casal Cívic de la Barceloneta han facilitat fotografies i objectes antics que han servit per crear una exposició itinerant que s’ha inaugurat al Casal Cívic de la Barceloneta el juny del 2022. L’exposició s’ubicarà en diferents espais del barri durant aquest curs 2022-23, com el Centre de la Platja o la Casa de la Barceloneta, perquè la puguin visitar els veïns i les veïnes.

Us convidem a veure el vídeo resum de les diverses xerrades i tallers intergeneracionals que es van fer el curs 21-22 gràcies al projecte “Unint Generacions a la Barceloneta”:

No hay comentarios: