11 de enero de 2023

Foodback: un projecte pioner que lluita contra el malbaratament alimentari

 L’Escola Frederic Mistral Tècnic Eulàlia i l’Escola Pia Sant Antoni van conèixer de primera mà el Foodback: el centre pioner de bioeconomia circular que dona una segona vida a les fruites i hortalisses de Mercabarna que no es comercialitzen.

El passat dimecres 30 de novembre, dos centres de la microxarxa “Ens ho mengem tot” van visitar Mercabarna. La sortida va consistir en un recorregut per les seves instal·lacions. Van creuar el mercat de les hortalisses i la fruita, i es van dirigir a FoodbackEl Foodback és una nau, que permet recuperar verdures i fruita que tenen petites tares o estan a punt de fer-se malbé. Abans que això succeeixi, es fa un triatge i recuperació dels aliments, que es donen a entitats del tercer sector, o bé es transformen en altres derivats com la melmelada.

L’Escola Frederic Mistral Tècnic Eulàlia i l’Escola Pia Sant Antoni són els dos centres que van participar en la visita amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte ambiental de la producció i el malbaratament de determinats aliments d’ús quotidià en els àpats escolars. Us en compartim les seves experiències:

Escola Frederic Mistral Tècn ic Eulàlia:

Tres ecodelegades de la Comissió de Sostenibilitat de l’Escola Frederic Mistral Tècnic Eulàlia, acompanyades per una de les responsables de la Comissió de Secundària, vam visitar Mercabarna. Som el grup que portem el projecte de la microxarxa “Ens ho mengem tot”.

Ens va impactar molt veure els pavellons de fruita tan grans i la gran quantitat de persones i aliments que es mouen en aquells espais. Quan anem a comprar al costat de casa, no pensem d’on ve realment la fruita i què i qui hi ha al darrere. Però el que realment va ser molt interessant va ser veure el Foodback i com aquest nou servei redueix el malbaratament d’aliments d’aquest gran mercat. Vam poder veure com feien el triatge de peces de fruita que ja no poden anar a les botigues, però que sí que són aptes per consumir i com es poden aprofitar per al Banc dels Aliments que les redistribueixen a les organitzacions que ajuden a famílies amb situacions complicades econòmicament.

Nosaltres volem intentar a l’escola reduir el malbaratament que es produeix al nostre menjador i conscienciar que és possible i necessari reduir-lo perquè hi ha molta gent que no té accés al menjar i si un centre tan gran com Mercabarna han buscat una solució, nosaltres com escola també hem de poder pensar en una solució pel nostre menjador, per tal de col·laborar amb l’ODS 2, 11 i 12.

Hem fet difusió de la visita a la Intranet de l’escola i a totes les classes de 2n d’ESO on estem treballant el projecte sobre reduir el malbaratament alimentari.
 

Escola Pia Sant Antoni:

L’Espai Migdia, dins el projecte “Ens ho mengem tot”, que es fa amb 4t de primària, el Nahuel i l'Alba, i el coordinador de l'Espai Migdia, en Martí Feliu, van visitar les instal·lacions de Mercabarna. Després a l'escola organitzarem activitats per entendre la importància dels productes de proximitat i el concepte de Km.0. Tot per reduir les emissions de CO₂, que tenen un impacte directe en el canvi climàtic.

 

La microxarxa “Ens ho mengem tot”

Ens ho mengem tot és una proposta educativa per treballar i reduir el malbaratament alimentari als menjadors escolars. El projecte està pensat per ser dut a terme principalment en l’espai del migdia amb la participació activa i dinamització de les persones educadores dels menjadors. També incorpora propostes de treball a l’aula, a fi de vincular els dos espais educatius i facilitar als docents la inclusió de la prevenció del malbaratament alimentari al currículum escolar.

La participació a la microxarxa està oberta a tots els centres educatius que formen part de la xarxa Escoles + Sostenibles.


No hay comentarios: