21 de agosto de 2013

Impacte ambiental dels residus espacials

Posar satèl.lits i altres en òrbita va molt bé per a la ciència i les comunicacions però sempre tenint en compte les conseqüències que això pot comportar.
Des de l'època de l'Sputnik, el primer satèl.lit, cada cop que s'ha llençat un coet, cada missió espacial que s'ha realitzat, ha deixat tot d'objectes i elements inservibles orbitant al voltant de la Terra: són els residus espacials.
Els residus espacials són tots els objectes que orbiten al voltant de la Terra i que estan inactius o oblidats. Són brossa espacial els satèl.lits inactius, les terceres fases dels coets, parts de satèl.lits, partícules de combustible, paenlls solars, plaques de pintura, lents, i tot tipus d'eines, com tornavisos, guants, cargols, femelles... qualsevol objecte que no està sota control representa un greu perill per a una activitat, ja que orbita a una alta velocitat i les converteix en un missil destructiu.
Hi ha tres calsses de residus espacials. La primera són les restes de menys d'un centímetre, anomenades "microdeixalles", i erosionen la superficie dels altres elements. La segona classe són les que mesuren entre un i deu centímetres i provoquen forats als satèl.lits. La ùltima classe és la més perillosa, perqué provoca danys irreparables o la destrucció total, i està formada pels objectes majosrs de deu centímetres.
La majoria dels residus es troben en òrbites baixes, òrbites LEO, però també n'hi ha molts en l'òrbita geoestacionaria (GEO).



Elisenda Suàrez
TR "Disseny i Construcció d'un coet"

No hay comentarios: