18 de enero de 2015

SUPERPOBLACIÓ

La superpoblació és l’augment de la població a un límit que provoca un empitjorament de l’entorn i pitjor qualitat de vida. Influeix directament i indirectament en la resta de problemes ecològics.
La superpoblació no només depèn de la quantitat de població sinó de la relació d’aquesta amb els recursos de l’entorn.
També depèn de la capacitat per utilitzar i distribuir aquets recursos per tota la població. Exemple: una població de 10 habitans en la que només hi ha aliments, beguda, diners, llar… per a 9 persones es consideria un cas de superpoblació, en canvi una població de 1000 habitants on hi haguin recursos per a tots no es consideraria superpoblació.
No podriem dir que la terra està superpoblada ja que no està. La terra està mal distribuida, a Àsia hi viu el 60% de la població mundial i el 40% restant viu a la resta del planeta.

Els recursos de la superpoblació són aquells que falten a la gent, que causen la superpoblació.
Els recursos de la superpoblació més destacats són:
Aigua: A moltes zones pobres del món, en especial Àfrica, els hi falta aquest recurs. Això vol dir que en aquests llocs del mon, encara que hi hagin pòques persones, hi ha superpoblació.
Aliments: Un altre problema es la questio del menjar. Hi ha llocs en el mon on no tenen terra per cultivar, llacs on pescar, boscos on caçar… Aixó suposa un problema a la hora d’alimentar-se.
Terra: no només parlem de zones pobres al referirnos a aquests recursos. En algunes zones extremadament superpoblades hi ha falta de terra on construir, cultivar o inclus viure. Aquest recurs només es dona lloc a les grans ciutats.

Què passa quan hi ha superpoblació?
Hi ha una manca d’aliments i aigua important.
No hi ha habitatges suficients per a tota la població.
Si no hi ha habitatges se n’han de construir de nous, i si se’n construeixen de nous hi ha una despesa de diners molt gran que els aquests països no tenen.
La falta de serveis mèdics i la falta d’higiene provoca un augment de les malalties.
Tampoc hi ha suficients escoles ni mestres perquè els nens puguin anar a aprendre o a formar-se pel seu futur.
No hi ha prou llocs de treballs per a tanta població, cosa que provoca que hi hagi més atur i a la vegada més pobresa.
Hi ha més guerres per controlar la població.
Hi hauria més contaminació pel fet que més gent utilitzi màquines que contaminin, això repercutirà en la qualitat de vida de les persones.
Com que hi ha més persones es necessiten més cases i és perd més àrea per conrear, aixó provoca que no és produeixi tant menjar.
Els recursos naturals de la Terra s’esgotaran molt més aviat.
Hi haurà més animals en perill d’extinció.
Els rius més importants que queden son amenaçats per una pesca massiva.(Ganges)

Perquè es produeixen aquests fets?

En els països desenvolupats (que no són del tercer món), gràcies als medicaments i tractaments mèdics s’està aconseguint que la gent visqui més anys, cosa que abans no passava, i per tant, la població augmenta.
En els països del tercer món no hi ha control de la natalitat i tenen pocs recursos. Això fa que cada vegada hi hagi més superpoblació. Tot i que l’esperança de vida és molt més baixa que en els països desenvolupats, com que no hi ha control de natalitat, les famílies tenen molts més fills dels que poden mantenir.
La Terra se'ns està quedant petita per tota la gent que hi viu.
No hi ha un control de natalitat previ això provoca que moltes famílies tinguin 3 o més fills i així la població continuï creixen.
Disminució de la mortalitat infantil gracies  als avanços tecnològics i científics.  

Sergi Riu
Víctor Vázquez
Juan Diego Ortiz
Gerard Santamaría

Carles Alcaraz

No hay comentarios: