19 de mayo de 2018

”Esperança per al medi ambient”. Ja hi fem prou?

L’any 2015, l’ONU, en el seu informe anual, estimava que al 2050 dues terceres parts de lapoblació mundial viuran en nuclis urbans considerats ciutats (des del 2008 més de la meitat de la població mundial ja viu en ciutats, segons dades de la mateixa ONU).
Això vol dir que la majoria d’infants i joves que neixin d’ara endavant ho faran en grans nuclis de població, sovint pensats i organitzats per la comoditat humana i no tant per mantenir o conservar viu un entorn natural que necessitem per viure.
Cal, doncs, que des de l’educaciódonem resposta a aquesta situació per tal que infants i joves prenguin consciència de la importància que té el medi ambient del qual formem part. Segurament haurem de fer unesforç per tal d’apropar-los al medi natural perquè el valorin, l’entenguin i el reconeguin.
És necessari abordar la temàtica de la cura al medi ambient amb serenitat i rigor per poder revertir els hàbits que han causat i està causant danys al nostre planeta, com l’anomenat “canvi climàtic”. S’ha d’incorporar la idea que amb el pas del temps i mantenint comportaments perjudicials per al medi ambient, anem perdent oportunitats de tenir una millor qualitat de vida, anem deteriorant el nostre planeta i tots els éssers vius que hi habiten.
Avui dia, els canvis que ha patit el clima a escala global s’han fet notar en una pujada de lestemperatures, la pujada del nivell del mar o el desgel de grans masses glaciars. Però no nomésaixò sinó que avui també hi veiem impactes econòmics i socials que se’n deriven com lessequeres extremes (com és el cas de Somàlia, on gran part de la població ha hagut de migrar per falta d’aigua i aliment), danys a la producció alimentària o fenòmens meteorològics extrems, com tempestes o huracans.
El Papa Francesc diu a la seva encíclica “Laudato Si” que “l’ambient natural i l’ambient humà es degraden junts, i no podrem afrontar de manera adequada la degradació ambiental si no sabem quines són les causes que tenen a veure amb la degradació humana i social”.
Així l’esperança per al medi ambient recau en gran mesura en la capacitat que tinguemd’apropar aquesta anàlisi de causes als infants i joves amb qui caminem dia a dia.

Àngel Domingo, educador del col·legi Maristes Sants-Les Corts (Barcelona)

No hay comentarios: