19 de mayo de 2018

La mallerenga nidifica al Betània-Patmos

Amb l’arribada de la primavera, la caixa niu del pati de l’escola ha tornat a ser l’escenari de la nidificació d’aquestes aus durant gairebé tres setmanes. Després d'una correcta alimentació i creixement, els ocells van emprendre el vol el 16 de maig.
Un curs més entrem en l’equador del tercer trimestre, una època singular a l’escola Betània-Patmos. De nou arriba la primavera i amb ella, fidel, la mallerenga cria a la capsa niuubicada al pati del centre. Al seu interior, una càmera d’observació científica ha retransmès en directe a través de Youtube durant gairebé tres setmanes el procés d’incubació i cria de les aus que hi nidifiquen.
Aquest projecte va sorgir el 2010 i després de quatre anys inicials amb nidificacions pròsperes, la iniciativa en va encadenar tres sense enregistrar cap naixement. Afortunadament, en la darrera edició  es va trencar amb aquesta dinàmica i la capsa niu va esdevenir la llar de vuit exemplars de mallerenga blava. L’èxit s’ha repetit de nou enguany. A finals de març una parella de mallerengues va refer i va condicionar el niu amb molta molsa i pèl, just per posar el primer ou el divendres 6 d’abril. La posta final va ser de set ous, que van obrir-se a finals de mes. Després d'una correcta alimentació i creixement, els ocells van emprendre el vol el passat 16 de maig. 
La novetat més important és l’espècie que ha ocupat la caixa enguany, una parella de mallerenga petita, Patus (o Periparus) ater. I no pas la mallerenga blava com n’havia estat habitual en els darrers anys. Es tracta d’un ocell propi de boscos de coníferes de muntanya. Als indrets costaners com a Collserola, cria en pinedes mixtes de pi blanc amb alzinar, com és el cas de l’entorn de l’Escola.















No hay comentarios: