13 de septiembre de 2023

L’alumnat del Col•legi Jesuïtes Gràcia - Kostka renaturalitza un espai abandonat del barri de la Salut

 Aquest centre ha estat un dels primers en participar en el programa ‘Mans al verd’, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Barcelona que s’emmarca en el Pla Natura (2021-2030) i que vol impulsar la participació ciutadana en la cura del verd i la biodiversitat de la ciutat. 

 

El Col·legi Jesuïtes Gràcia - Kostka, durant el curs passat, va ser el primer centre educatiu en participar en el programa ‘Mans al verd’, cosa que els ha permès fer-se càrrec durant dos anys del manteniment d’un espai de 25 metres situat al davant de l’escola. El projecte va néixer fa temps per iniciativa del mateix alumnat, que passava sovint per aquell espai en desús i volia donar-li una oportunitat.

Per aconseguir plantar-hi , el centre es va trobar amb moltes dificultats administratives fins que, finalment,  la proposta de ‘Mans al Verd’ els va permetre encaixar a la perfecció el seu projecte de renaturalitzar l’espai. Arribats a aquest punt, l’escola, amb l’acompanyament de l’equip tècnic de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona (IMPJB), van definir les plantes més adequades per conservar l’entorn. L’alumnat va presentar la proposta a la conferència “Tinguem cura del planeta”, però va costar molt arribar a l’objectiu final del projecte, que era la plantació. “El dia que van plantar va ser com una festa!”, comenta Laura Ceraldi, educadora i responsable de projecte de sostenibilitat del Col·legi Jesuïtes Gràcia.

En què consisteix aquesta iniciativa? En la corresponsabilitat de l’alumnat de fer-se càrrec, durant els pròxims dos anys, del manteniment dels 25 metres de parterre del carrer Sant Josep de Cottolengo, un espai en desús que l’escola ja tenia l’ull posat des de feia temps. És un projecte que ha aconseguit coordinar entitats del barri per plantar espècies autòctones. Ara l’alumnat s’encarrega de fer el seguiment d’aquestes plantes i així es responsabilitzen i fan comunitat amb el barri, assumint el compromís de cuidar del nou jardí. El centre educatiu ha signat un conveni de cogestió amb el districte i l’IMPJB en que es defineixen les tasques a dur a terme per cada un dels ens implicats. També es programen visites de seguiment regular per tal que els equips municipals puguin donar suport tècnic i fomentar el bon manteniment de l’espai. A més a més, l’espai s’ha convertit en una nova oportunitat pedagògica i de recreació a l’exterior.

Mans al Verd és un projecte que neix des de l’Ajuntament de Barcelona i que vol donar espai a tota la ciutadania que té la intenció de fer alguna cosa i participar de forma activa en la natura urbana. El programa, emmarcat dins del Pla Natura (2021-2030), vol atorgar un paper actiu a la població recollint i impulsant les iniciatives per implicar tant la ciutadania, com les entitats i les empreses de Barcelona en la promoció i la conservació de la biodiversitat i els espais verds de la ciutat. El verd ens aporta benestar, salut i tranquil·litat, millora les condicions ambientals, redueix la contaminació i ens ajuda a lluitar contra el canvi climàtic.

Mentre avança aquest projecte, el Col·legi Jesuïtes Gràcia - Kostka també té a les mans una iniciativa sobre mobilitat amb col·laboració de Biciclot, per veure com l’alumnat i el professorat es pot desplaçar pel barri de forma més sostenible, reduint la contaminació a la al voltant de l’escola. Amb aquest objectiu, el curs passat també van instal·lar  uns aparells per mesurar en temps real la contaminació atmosfèrica i fer-ne un ús educatiu per tal de conscienciar sobre la qualitat de l’aire i promoure actuacions més sostenibles per a tota la ciutadania.


No hay comentarios: