18 de diciembre de 2017

Per festes, consum + conscient

Com podem festejar el solstici d’hivern de forma més responsable? Evitar el malbaratament, fer regals immaterials o comprar de forma racional són maneres d’aportar el nostre granet de sorra per al medi ambient durant aquestes dates assenyalades. 

COM CELEBREM LES FESTES? 
Fem un consum responsable
 
  • Fira de Consum Responsable
L’Ajuntament de Barcelona organitza tot un seguit d’activitats i propostes per celebrar les festes d'hivern. Enguany es repeteix la Fira de Consum Responsable que s'ubica a la plaça Catalunya del 17 de desembre al 4 de gener. La fira és l’espai que, per Nadal, mostra a la ciutadania com el consum responsable, l’economia social i solidària i de proximitat és ja una realitat a Barcelona. Al llarg de dues setmanes, es mostrarà com és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària oferint productes, serveis i activitats d’empreses i entitats que promouen i fan activitat econòmica i sociocomunitària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat.

  • Tallers nadalencs de prevenció de residus "Millor que nou"
Tallers i xerrades de prevenció de residus que aquest desembre se centren en la temàtica nadalenca. Fer una corona de nadal amb materials reciclats, cuinar aprofitant els aliments, decorar l’arbre de nadal amb fustes o llaunes usades, fer adorns festius... són alguns exemples de les activitats que hi podreu trobar.

COM MENGEM PER FESTES? 
Evitem el malbaratament alimentari
 
  • Som Gent de Profit
​Bona part dels records que tenim lligats a aquestes dates són entorn a una taula, dinars i sopars en família i amb amics compartint una bona estona. A vegades, però, aquest àpats signifiquen un malbaratament alimentari que es pot evitar. Elaborant llistes per anar a comprar, calculant les quantitats necessàries i plantejant-nos opcions de conservació del menjar no consumit evitarem que alguns aliments i recursos acabin a les escombraries. La Campanya de comunicació "Som Gent de Profit" de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana i l'Ajuntament de Barcelona ens ofereix recursos i idees per tal de conscienciar la població sobre aquesta problemàtica.


  • Receptes d’aprofitament: "El menjar no es llença"
La cuina d’aprofitament es presenta a la nostra tradició i evita que llencem una gran quantitat de menjar. En aquest receptari trobareu un recull de receptes fàcils, ràpides i econòmiques per aprofitar aliments que us hagin sobrat d’altres àpats i fer-ne nous plats originals i de qualitat.

QUÈ REGALEM PER FESTES? 
Propostes sostenibles

  • Regala donacions a campanyes contra l’exclusió social
L’Hotel Invisible és una campanya solidària que vol sensibilitzar i recaptar fons per ajudar a les persones que viuen situacions de vulnerabilitat com ara pobresa, violència, manca d’oportunitats, desemparament…. Cada habitació és un reflex de la part més invisible de l’exclusió social.  Aquesta campanya ha estat organitzada per la Fundació IRes i Gremi d’Hotels, ambdós membres de Barcelona + Sostenible.
Ningú sense clau és una campanya per combatre que les persones dormin al carrer a la ciutat de Barcelona. La Fundació Arrels lluita per oferir a les persones sense llar un lloc on viure, menjar i eines per poder recuperar la seva autonomia.
En aquesta línia, la Fundació Arrels també lidera la iniciativa “Homeless fonts” , una campanya en la qual les persones sense sostre dissenyen la seva pròpia tipografia. Aquestes es poden comprar per part d’usuaris i dissenyadors i tots els beneficis aniran a les més de 1.400 persones que la fundació atén.

  • Per nadal, adopta!
A l’espai Millor Adopta!, situat a la plaça de Catalunya els dies 22 i 23 de desembre, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), així com diverses entitats protectores d’animals, presentaran a la ciutadania alguns dels animals que tenen en acollida i que busquen una nova llar. Amb l’objectiu de donar-los a conèixer, es faran desfilades dels animals en adopció al matí i a la tarda. També hi haurà pintacares per a infants, contes molt solidaris i moltes més activitats.

  • Idees amb aefecte: consum immaterial per a la prevenció de residus
Idees amb aefecte és el nom d'una campanya que va néixer amb la intenció de potenciar el consum de serveis abans que el de productes. La iniciativa ens vol fer adonar que posseir molts objectes no dóna la felicitat sinó que pot arribar a ser una molèstia a nivell personal, familiar i social. I potser cal recordar que tot plegat afecta directament al medi ambient. 

  • Jocs i joguines no sexistes
Amb el lema "Les joguines no tenen sexe. Tothom pot jugar", l’Ajuntament  de Barcelona continua la campanya de sensibilització per fomentar el regal de jocs i joguines que no estereotipin els nens i les nenes. L’objectiu és conscienciar els ciutadans i les ciutadanes que la compra de joguines implica un acte de responsabilitat, ja que per mitjà del joc es poden transmetre patrons i models relacionals basats en el respecte i la igualtat d’oportunitats. 

  • Renova les teves joguines
L’Ajuntament posa en marxa una nova edició del programa “Renova les teves joguines” per promoure un segon ús i fomentar l’intercanvi entre la ciutadania de les joguines que es troben en bon estat però que no fem servir. Entre el 27 de novembre i el 23 de desembre podeu portar les vostres joguines a quinze equipaments municipals.

COMERÇ + SOSTENIBLE
Accions de les Associacions de comeciants 

  • Llibret de Consells i valors en sostenibilitat
Primera acció per la sostenibilitat de l’Associació Les Corts en la qual podreu trobar un llibret que, coincidint amb la campanya Nadal, presenta les promocions i descomptes que els associats ofereixen al veïnat. En aquesta peça de comunicació també es presenten els valors del comerç sostenible i de proximitat.

  • Una nadala Sostenible
Enguany l’Associació “Unió de comerciants Fabra Centre” ha dut a terme aquesta acció per la sostenibilitat, que ha consistit en organitzar un concurs per a alumnat de cicle inicial i cicle mitjà de primària entre els centres educatius del barri. El tema ha estat “Per un nadal sostenible”. La nadala s’ha elaborat amb cartró reciclats per a regalar a tots els clients dels comerços que tindrà una cara amb el dibuix guanyador i l’altre diferents missatges de cura del medi ambient.

  • Campanya “Arbre a arbre”
En aquesta campanya de l’Associació de Comerciants 11 de Setembre, els clients són els que premien als comerços de proximitat. L'Associació ha repartit arbres de cartró senzills i cada comerciant els ha decorat. Un cop acabat, es penja la fotografia a Facebook i mitjançant els vots el guanyador rebrà regals oferts per la resta d'associats. El darrer dia per votar és el 5 de gener a les 00:00h.

No hay comentarios: