8 de junio de 2020

aprovació urgent de l’Agència de la Natura,

L’Agència de la Natura de Catalunya ha de ser una oportunitat per revertir la precarietat a la qual han estat sotmeses les polítiques ambientals al nostre país i l’inici cap a una nova etapa on la natura estigui al centre de les totes les polítiques.

L’Agència ha d’assumir el repte d’esdevenir una organització amb un caràcter transversal, que vinculi de manera directa les polítiques ambientals i les polítiques sectorials que històricament han estat descoordinades, i també donar suport suficient a les entitats del tercer sector per a exercir les tasques fonamentals que desenvolupen. A més, ha de promoure el treball conjunt amb els sectors productius i els gestors directes del territori, així com la participació directa de la societat civil que habita als espais rurals, costaners i urbans.

Cal tenir en compte que la Comissió Europea ha presentat recentment l’Estratègia sobre la biodiversitat 2030 i l’estratègia “From farm to fork”, dues estratègies on es vincula la conservació de la natura amb l’agricultura, les empreses i el consum per a un futur sostenible. En aquest marc, els governs hauran de prioritzar la conservació de la natura, impulsar urgentment polítiques ambientals que assegurin la funcionalitat ecològica del territori i incentivar les activitats econòmiques sostenibles. Per això, l’Agència ha de ser una nova eina per reforçar les aliances amb els sectors de la pagesia, ramaderia, la gestió forestal i pesca, entre d’altres actors del territori imprescindibles en la conservació de la natura.

Tot i així, l’Agència de la Natura és només un primer pas cap al conjunt de noves polítiques que cal implementar a Catalunya. Per exemple, ens cal un Departament de Medi Ambient amb les competències i recursos suficients que tingui capacitat d’impulsar polítiques transversals i també ens cal aprovar una llei de biodiversitat que actualitzi, ordeni i posi les bases de les polítiques de conservació a Catalunya.

Suports a l’Agència de la Natura
Des de la XCN hem redactat un manifest on “Reclamem urgentment l’aprovació de l’Agència de la Natura de Catalunya”, amb la voluntat que la nostra veu sigui escoltada pels responsables polítics. Al manifest ja s’hi ha adherit més de 260 organitzacions i més de 2.600 persones. Si encara no ho heu fet, us animem a adherir-vos-hi a través del formulari en línia!   

Volem que l’Agència sigui una oportunitat per desencallar la degradació a la qual han estat sotmeses les polítiques ambientals al nostre país i un inici cap a una nova etapa on la natura està al centre de les totes les polítiques. 

Salutacions cordials,
Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN)

No hay comentarios: