16 de septiembre de 2021

​Barcelona se suma a la xarxa de ciutats de l’economia del dònut per avançar en la lluita contra la crisi climàtica

 Aquesta teoria econòmica aposta per la reducció de les desigualtats socials i un canvi de les formes de producció i consum respectant els límits del planeta. L'Ajuntament inicia els estudis de la mà de la xarxa C40 i el Doughnuts Economics Action Lab (DEAL).


Barcelona inicia els estudis per adoptar la visió de l'economia del dònut , teoria impulsada per l'economista Kate Raworth (reconeguda economista de la Universitat d'Òxford) i desenvolupada en el seu llibre L'Economia del Dònut: set maneres de pensar com un economista del segle XXI, amb l'objectiu d'avançar cap a un model de ciutat pròspera, és a dir, que es desenvolupi sense superar els límits planetaris (canvi climàtic, crisi de la biodiversitat, contaminació de l'aire i de l'aigua, etc.) i, alhora, reduint les desigualtats socials. En definitiva, es tracta de traçar un model de ciutat que prosperi dins un espai ambiental segur i just que alhora preservi i garanteixi les necessitats de la ciutadania.

Una de les principals contribucions d'aquesta teoria econòmica és que afirma que el model del creixement econòmic infinit ha quedat obsolet, ja que, com afirma Kate Raworth, 'una economia saludable ha de ser dissenyada perquè tothom pugui prosperar, no créixer sense fi'. Per això, estableix que les activitats econòmiques (i el desenvolupament, en general) estan supeditats a la societat a la qual serveixen i al medi ambient del qual depenen per la seva supervivència.

Barcelona (a través de la Xarxa Barcelona + Sostenible) no ho fa sola, sinó de la mà del C40, la xarxa mundial de ciutats que fan front a l’emergència climàtica i també en col·laboració amb el Doughnouts Economics Action Lab (DEAL), l'organització que encapçala Kate Raworth i que ha desenvolupat la metodologia i alhora dona suport als territoris que estan realitzant el seu 'Retrat de ciutat' a partir d'un seguit d'indicadors socioeconòmics i ambientals, que connecten diverses dimensions que fins ara s'han avaluat com realitats independents dins d'un imaginari col·lectiu centrat en el creixement econòmic.

Aquest 'Retrat de ciutat', que s'elabora de forma participativa amb els diferents agents socials i econòmics dels territoris, ajuda a reconèixer en quin punt està una societat i cap on s'ha d'encaminar i, alhora, permet avaluar aquesta transició a partir del monitoratge constant d'aquests indicadors.

Moltes ciutats d'arreu del món ja avaluen aquests indicadors, en són exemple Amsterdam, Copenhaguen, Londres, Portland, Oxford o la regió de Brussel·les entre altres.

Podeu consultar la nota de premsa i el vídeo de la roda de premsa amb la presentació del regidor Eloi Badia i intervencions de l'economista Kate Raworth i el catedràtic de la Universitat de Barcelona Enric Tello. 
 


 

Teresa Franquesa ens parla de la teoria del dònut i la cultura de sostenibilitat

Si voleu ampliar la informació, podeu consultar l'entrevista a Teresa Franquesa sobre el tema que es va publicar al butlletí de Barcelona + Sostenible amb motiu del Fem Xarxing del desembre 2020 i donar una ullada al vídeo de la seva intervenció on s’explica la teoria del dònut en relació amb la cultura de sostenibilitat.  
 

 


No hay comentarios: