22 de septiembre de 2021

La Taula per l’Emergència Climàtica reclama participar en el debat sobre les grans infraestructures de la ciutat

 La Taula per l’Emergència Climàtica ha reclamat participar i tenir veu en el debat sobre les grans infraestructures de la ciutat en compliment dels compromisos adquirits en la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona. A l’acte hi ha participat prop de 200 persones, en format híbrid presencial i virtual, i ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona.

“S’ha constatat l’agreujament de la situació climàtica mundial, com mostra el recent informe de l’IPCC de Nacions Unides”, ha explicat Ada Colau que ha més, ha recordat la necessitat que tothom, administracions, món econòmic i ciutadania, ha de participar en aquesta lluita per la salut del planeta i les persones que hi viuen. “La ciutadania cada dia és més conscient i més responsable. Cada dia demanem a aquesta ciutadania més esforços per canviar els hàbits i contribuir a la reducció d’emissions. Per tant, també és lògic que aquesta exigència es faci a tothom, a les administracions, als estats i a les grans multinacionals responsables de la crisi climàtica”, ha conclòs Colau

Una de les qüestions que s’ha debatut és la situació de les grans infraestructures de la ciutat en general, i, en concret, l’aeroport del Prat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha remarcat que la recent proposta d’ampliació de l’aeroport “és una qüestió molt rellevant per l’emergència climàtica. Cal apostar per un debat transparent i és precisament això el que fem en aquesta taula. A Barcelona tenim els espais amb la ciutadania i cal compartir reflexions i, sobretot, escoltar els veïns, les veïnes i les entitats de la ciutat sobre un projecte que podria revertir l’esforç col·lectiu que ja s’està fent”, ha afegit Sanz.

Durant la trobada de la taula, s’ha compartit el balanç de les actuacions que s’han iniciat a Barcelona els dos últims anys sota el paraigua de la Declaració d’Emergència Climàtica, com són el desplegament de la ZBE, referent a tot l’estat espanyol i que ha permès la reducció de 500.000 desplaçaments amb vehicles contaminants, l’impuls a la Superilla Barcelona, la pacificació dels entorns escolars, l’aposta per una alimentació sostenible o el desplegament del Pla Natura, entre altres.

La Taula per l’Emergència Climàtica va ser constituïda el juliol del 2019 i és un grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat que busca mantenir l’esperit de participació i compromís col·lectiu amb què es va elaborar el Pla Clima de Barcelona, per tal de generar un marc de treball que comprometi l’Ajuntament i la resta d’agents implicats a fer front a l’emergència climàtica. També és l’espai de seguiment i avaluació d’indicadors, on l’Ajuntament de Barcelona rendeix comptes dels avenços i l’acompliment dels compromisos adquirits.

La Taula per l’Emergència Climàtica va participar en l’elaboració dels continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que es va presentar el 15 de gener de 2020, amb un Pla d’Acció amb mesures concretes per fer front a l’emergència climàtica. La Declaració inclou una anàlisi de l’impacte que tenen sobre el medi ambient les emissions del port i de l’aeroport, alhora que detalla mesures concretes per tal de reduir el seu impacte en els efectes del canvi climàtic.

No hay comentarios: