12 de junio de 2016

Escola Sant Gregori més sostenible

Dins del programa d’Escoles+sostenibles en el qual participem, hem volgut posar especial èmfasi en el reciclatge del paper i de matèria orgànica i fer-ho d’una manera transversal, fent que tothom participi a la seva manera.
Per una banda, a Educació Infantil, els nens i nenes de P3, P4 i P5 van pintar de color blau la caixa de cartró (que van reutilitzar) que fan servir de paperera, i que cada setmana un nen o nena s’encarrega de tenir-ne cura. A Primària, també s’han inclòs caixes per a reciclar paper dins les aules, i setmanalment els nens i nenes encarregats del reciclatge de 6è recullen tot el paper de Primària, el pesen i el llencen al contenidor blau que vam aconseguir que instal·lessin a prop de l’escola. Els encarregats, a més, observen si hi ha altres materials llençats amb el paper, els separen i s’encarreguen d’avisar a qui ha barrejat els materials per anar creant consciència. Cal dir, però, que actualment això de barrejar materials ja quasi no passa! A més, a totes les classes i tutories hi ha també una pila de fulls “en brut” per a reutilitzar. A 5è de primària també participem en el programa Embolcalls+sostenibles, per tal de fomentar l’ús d’embolcalls reutilitzables.
Secundària, el tema dels residus i del reciclatge es tracta dins dels continguts de diverses matèries. És una part important del temari de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 2n Batxillerat, i per això els alumnes de 2n d’enguany han optat per establir un compromís amb l’alumnat d’Educació Infantil, de manera que els fan la recollida i la mesura de la massa del paper que reciclen, alhora que el llencen al contenidor blau. A més, també recullen la brossa orgànica que setmanalment s’omple a les classes d’Educació Infantil amb les restes de l’esmorzar (recordem que els nens i nenes d’EI esmorzen fruita!) i d’alguns dels berenars, la pesen i la porten al compostador. El compostatge també l’anem complementant amb aportacions puntuals de matèria orgànica vegetal provinent de la cuina de l’escola.
Fa unes setmanes, alguns alumnes de 2n de Batxillerat van explicar als nens i nenes d’Educació Infantil 4 per què és important reciclar el paper i la matèria orgànica, i els van felicitat perquè ho estan fent realment molt bé! També han fet una petita recerca i han preparat infografies per tal de resumir i quantificar (també en termes energètics i de petjada de carboni) la importància de reciclar diferents tipus de materials i d’utilitzar productes reciclats.
De cara a l’any vinent també incorporarem el paper reciclat a tota l’escola.

No hay comentarios: