19 de febrero de 2018

Els equipaments culturals ja tenen guia per combatre el canvi climàtic

L’equip de projecte Fem Pinya contra el canvi climàtic llança una guia interactiva i de bones pràctiques i un programa de capacitació per a persones que treballen en equipaments culturals de municipis de l’Àrea Metropolitana.


En el marc del Compromís de Barcelona pel Climasignat per les més de 800 entitats que formen part de la xarxa Barcelona + Sostenible, s’han elaborat nou projectes orientats a l’acció i amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat capdavantera i referent en la protecció del clima.
Un d’aquests projectes ha estat l’anomenat “Fem Pinya contra el canvi climàtic”, coordinat per un equip de diverses entitats públiques i privades signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.  Amb la premisa que en les properes dècades serà necessari adaptar-se a una nova manera de viure i canviar hàbits i valors en la ciutadania, l’objectiu de l’equip de treball va ser proposar maneres i eines per facilitar aquesta transició a través dels agents culturals de la ciutat.
El resultat final de dos anys de feina ha estat una guia interactiva i de bones pràctiques i una prova pilot d’un programa de capacitació per a programadors/res i talleristes de 8 centres cívics de la ciutat de Barcelona i d’equipaments culturals de municipis de l’Àrea Metropolitana: Esplujove d’Esplugues de Llobregat, el Casal de joves El bulevar de Sant Joan Despí i l’Espai Jove La Fontana, el Casal de Barri Can Rectoret, el Centre Cívic Casa Groga, el Centre Cívic Can Castelló, l’Ateneu L’Harmonia-Casal de Barri de Sant Andreu i el Centre Cívic El Coll-La Bruguera, tots ells de Barcelona.  Els centres cívics i culturals són espais de la ciutat que reuneixen un gran nombre de població, amb interessos, aficions i bagatges diferents. Així, són uns equipaments cabdals a tenir en compte per fer arribar la informació a bona part de la ciutadania.
Amb la guia “Des dels equipaments culturals fem pinya contra el canvi climàtic” es pretén que aquests puguin tenir un rol actiu per revertir la situació actual davant el canvi climàtic. Es donen consells, es fan propostes i es mostren experiències d’equipaments existents a Barcelona per tal de crear xarxa i fer una revisió de les propostes educatives i culturals existents amb l’objectiu d’integrar-hi la variable climàtica. Així, la guia serà útil per a programadors/res, talleristes i usuaris/es finals dels centres cívics, ja que s’ha incorporat consells, recursos i propostes per cada un d’ells.
Actualment s’està realitzant la prova pilot del programa de capacitació a 10 centres cívics. L’equip que ha coordinat el projecte creu en la seva continuïtat en els propers anys, sobretot per ampliar la xarxa d’equipaments culturals implicats i per la capacitat de replicar-lo a altres tipus d’equipaments de la ciutat: esportius, educatius... És per això que convidem a les entitats signants del Compromís Ciutadà per la sostenibilitat interessades en aquest projecte i que vulguin ser una part activa del seu desenvolupament que es posin en contacte amb nosaltres a través de la Secretaria Barcelona + Sostenible: bcnsostenible@bcn.cat · 93 256 25 93.

> Guia “Des dels equipaments culturals fem pinya contra el canvi climàtic”



No hay comentarios: