1 de enero de 2019

Unes festes plenes de documentals

Després dels grans àpats, us ve de gust peli, sofà i manta? El Servei de Documentació d'Educació Ambiental us recomana els documentals "Before the flood", "Bicicletas contra coches" i "Gracias por la lluvia" sobre canvi climàtic i mobilitat.
 
Before the Flood / Leonardo DiCaprio i Fisher Stevens. Estats Units:
National Geographic, 2016.
Canvi climàtic
Documental produït i protagonitzat per Leonardo DiCaprio juntament amb Fisher Stevens i Martin Scorsese, entre d’altres, que mostra els efectes del canvi climàtic en el nostre entorn. També es mostren quines són les mesures que s’estan duent a terme per frenar-lo i com la societat pot prevenir les seves devastadores conseqüències (la desaparició d’espècies en perill d’extinció, ecosistemes, comunitats natives de tot el planeta, etc.). S’entrevisten a nombroses personalitats com Barack Obama, Ban Ki-moon, Elon Musk o el papa Francesc.
 







Bicicletas vs coches. La bicicleta: ¿el motor del cambio? / Fredrik Gertten. Suècia: WG Film, 2015.
Mobilitat, Biciletes, Cotxes, Contaminació
En aquest documental de Fredrik Gertten es posa en valor l’ús de la bicicleta com a una alternativa poderosa de canvi per afrontar la gran crisi global que amenaça el planeta, marcada pel canvi climàtic, la contaminació urbana i l’esgotament dels recursos fòssils. Tot i així, es mostra com la indústria automobilística inverteix milions de dòlars cada any per afavorir i mantenir el seu negoci. D’aquesta manera, Bicicletas vs coches presenta diversos activistes i teòrics d’arreu que exposen els beneficis d’una societat més adaptada a les dues rodes. També reflexionen sobre la situació d’aquelles ciutats on s’usen majoritàriament els cotxes. En definitiva, una mostra de la lluita per aconseguir ciutats més sostenibles a través de la bicicleta, malgrat l’augment del nombre de morts en accidents de trànsit.
 

Gracias por la lluvia: El choque de dos mundos en la lucha contra el cambio climático / Julia Dahr. Noruega: Differ Media; Regne Unit: Banyak Films, 2017.
Canvi climàtic
En aquest documental de coproducció noruega-anglesa es mostra la lluita de Kisilu Musya, un agricultor kenyà que fa cinc anys va començar a documentar la vida de la seva família, el seu poble i els efectes devastadors del canvi climàtic sobre la seva terra. Amb la seva càmera ha filmat inundacions, sequeres i tempestes així com el cost humà d’aquests fenòmens: la migració de les persones a la ciutat a la recerca de prosperitat laboral o l’exclusió escolar dels seus fills per no arribar a final de mes. Amb la destrucció de casa seva a causa d’una tempesta, Kisilu inicia un moviment comunitari d’agricultors per combatre les conseqüències extremes del clima. A més, decideix anar a la XXI Conferència sobre el Canvi Climàtic (COP), celebrada a París, per intentar tenir veu en les converses sobre el clima i donar un gir de 180 graus a les polítiques ambientals. Allà, enmig del show polític i ambiental més gran del planeta, Kisilu es topa amb una profunda resistència, burocràcia i arrogància, a les quals intenta plantar cara amb la directora del film, la noruega Julia Dahr. La seva unió, la de mons oposats (Nord i Sud), enforteix i encoratja una mateixa lluita: la justícia climàtica.

No hay comentarios: