26 de febrero de 2019

L'entrevista: Espai Consum Responsable

“La forma de consumir determina també la forma de viure. Cal generar nous hàbits per viure millor”. Eva Vilaseca, coordinadora d’Espai Consum Responsable.

Eva Vilaseca presenta aquest nou equipament municipal que ofereix una programació d'activitats, assessorament en consum responsable, cessió d'espais gratuïtes per entitats, bancs de recurss i informacions.

A què es dedica la teva entitat?
Espai Consum Responsable és un equipament municipal que vol estendre la cultura del consum responsable a la ciutat de Barcelona. Té per objectiu ser un punt de referència i de difusió a la ciutat. És un projecte que neix com a part de l’Estratègia d’Impuls al Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona, que alhora forma part del Pla d’Economia Social i Solidària. Som un equipament nou, i entre els nostres serveis es troben la programació d’activitats, l’assessorament en consum responsable, la cessió d’espais gratuïtes per entitats i els bancs de recursos i informacions. Actualment, estem en fase de prova pilot i buscant el millor format de funcionament. Un dels reptes més importants en el quan estem focalitzant part de la nostra feina és en fer treball en xarxa, ja que ens interessa especialment l’economia solidària. Com a projecte de ciutat, el consum responsable és un eix bàsic, pel que estem molt satisfets amb la inauguració d’aquest espai.
Coneixies la xarxa Barcelona + Sostenible?
L’Espai Consum Responsable forma part de la xarxa des del seu naixement. A més, col·laborem amb diverses entitats que també formen part de la xarxa i, a nivell d’equipament, amb La Fàbrica del Sol. A més, assistir al Fem Xarxing ens ajuda a donar-nos difusió i visibilitat.
 
Quin paper tenen els Objectius de Desenvolupament Sostenible al teu projecte?
Com no podia ser d’una altra manera, les nostres actuacions estan alineades amb els objectius de sostenibilitat de les Nacions Unides, especialment amb l'ODS 12: Producció i consum responsable.
 
Quins són els vostres principals eixos de treball per la sostenibilitat?
Quan parlem de consum responsable, parlem també de sostenibilitat, ja que incorporem el criteri ambiental a més del social. Nosaltres, com a equipament, volem ser un altaveu dirigit a la ciutadania, fer difusió del consum responsable i enfortir les iniciatives que ja existeixen a Barcelona. Les opcions alternatives de consum han d’arribar a un públic més ampli, cal anar afegint ciutadania. Avui dia, la forma de consumir determina també la forma de viure. Parlar de consum responsable també implica parlar sobre quins hàbits de vida escollim, cal generar hàbits per viure millor, tant individualment com de forma col·lectiva.
 
Teniu actualment algun projecte col·lectiu amb altres membres de la xarxa?
Ara mateix estem posant en marxa el nostre servei d’assessorament i intentem trobar sinergies amb les diferents potes que formen part de la xarxa Barcelona + Sostenible.
 
Què és el que més et fa sentir orgullosa de la teva feina?
Formar part d'un projecte que està impulsant canvis i processos de transformacions a nivell de ciutat, en l'àmbit del consum responsable i l'economia social i solidària.
 
Quins tres objectes t’emportaries a una illa deserta?
Una barca amb un rem, una hamaca i llavors.




Espai Consum responsable
Ronda Sant Pau 43 -45, Sant Antoni.
Barcelona.cat/ConsumResponsable
@AltresEconomies




No hay comentarios: