14 de septiembre de 2020

Entrevista: Oceanogami

 “La conservació dels oceans és important per a nosaltres mateixos i per a les generacions futures. És essencial que ens adonem que la nostra vida depèn dels oceans” Patricia Martí Puig, fundadora i gerent d’Oceanogami. 

 

A què es dedica  ‘Oceanogami’? Quin és l’objectiu de l’entitat?   

Oceanogami és una consultoria ambiental marina que es dedica a connectar diferents sectors per a la conservació dels oceans. Treballem en els principals problemes marins enfocant-los d’una manera molt interdisciplinar, connectant diferents sectors involucrats amb els oceans o que hi tinguin un impacte. Tenim una part de consultoria i una altra dedicada a l’educació ambiental a través de formacions i tallers.  

Quins serveis de consultoria oferiu? 

Pel que fa a la consultoria treballem amb les empreses per ajudar a trobar solucions alternatives al plàstic d’un sol ús i connectar amb diferents sectors del món de la investigació i l’educació. Com que som biòlegs marins amb experiència en temes de la conservació marina i gestió dels oceans, també treballem per consultories relacionades amb aquests àmbits. Per exemple, a les àrees marines protegides, s’ha de vetllar per a la seva protecció, coordinant les activitats que hi impacten com la pesca, el sector del turisme, les institucions públiques i les ONGs.  

L’educació ambiental també és part del vostre projecte. De quina manera la treballeu? 

En la part d’educació ambiental tenim diversos projectes. Un d’ells de turisme responsable marí en col·laboració amb Anèl·lides, membre de B+S, amb qui desenvolupem diverses activitats com snorquel o neteja de platges, i descobrim la biodiversitat marina de Barcelona i aprenem a valorar el que tenim a la ciutat. Durant les activitats recollim dades i indicadors de la biodiversitat marina i el plàstic que ens trobem.  

Com vau detectar la necessitat de crear un projecte amb aquestes característiques?   

El projecte sorgeix perquè vam detectar que hi ha una manca de coordinació entre els sectors que afecten el medi marí. El nom Oceanogami es forma de les paraules “océano” i la paraula japonesa “gami” que significa “esperits dels oceans”. Amb aquest nom volem incidir en la connexió de les persones amb els oceans. 

Quins valors us caracteritzen?  

Considerem que la conservació dels oceans és important per a nosaltres mateixos i per a les generacions futures. És important que ens adonem que la nostra vida depèn dels oceans. Amb aquest objectiu, treballem per alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, però sobretot ens centrem en tres. Primer de tot treballem l’ODS 14 “Conservar i interactuar de manera sostenible amb els oceans, els mars i els recursos marins”. Aquest objectiu, a més, té un impacte positiu en la resta dels ODS. També treballem amb l’objectiu 5 “Per a la igualtat de gènere”, i, en aquesta línia, col·laborem amb el programa Lidera que fomenta el lideratge de la dona en el món empresarial. Per últim, també treballem amb l’ODS 4 "Educació de qualitat”, ja que organitzem un programa de formació professional virtual i presencial per formar d’una manera molt més aplicada en la conservació i la gestió dels d’oceans. 

Per què és important la vostra acció a Barcelona?  

De fet, nosaltres vam començar amb serveis internacionals, però amb el lema “Think global, act local” ens vam adonar de l’impacte de l’acció local. Ens imaginem una Barcelona en un futur que sigui referent de sostenibilitat, a Espanya, i a tota Europa, però no només referent en turisme sostenible, sinó en la resta de vectors.  

Com i quan vau conèixer la xarxa Barcelona + Sostenible (B+S)? 

Doncs vaig començar participant en el programa Lidera de Barcelona Activa, en què va col·laborar Barcelona+Sostenible, i el programa Incorpora de PIMEC. A través dels seus assessors van entrar a formar part de l’oficina de coworking sostenible BcNewt. Allà ens vam trobar que aquest coworking formava part de la xarxa i ens van animar a sumar-nos-hi.  

Què us aporta formar part de la xarxa B+S? 

Com que som una empresa recent i molt petita, valorem moltíssim la col·laboració. Per això, Barcelona+Sostenible ens dona aquesta possibilitat de fer xarxa. 

Heu col·laborat amb altres organitzacions de B+S?  

Sí, hem col·laborat amb Anèl·lides fent diverses activitats com snorquel, amb el Posidonia Green Festival, i amb altres organitzacions relacionades amb l’àmbit dels residus plàstics i l’oceà. 

Quins reptes o projectes de futur teniu? 

Els que estem movent ara són projectes amb l’objectiu de millorar l’eficiència de les àrees marines protegides, dotant-les d’una estratègia de gestió. I, sobretot, volem treballar en les àrees marines de Catalunya, tenint en compte tots els sectors involucrats. 

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?  

Posar el meu granet de sorra en la conservació dels oceans, que és la meva passió. També m’enorgulleix el fet de motivar a altres a partir del que fem a Oceanogami. 


No hay comentarios: