7 de septiembre de 2020

Quatre escoles de la xarxa participen en la Mopa Barcelona

 

Butlletí: 

La Mostra de Produccions Audiovisuals de Barcelona va reunir el curs passat més de 200 alumnes de primària, entre els quals nens i nenes de quatre centres d’Escoles + Sostenibles que van realitzar 27 curtmetratges inspirats en la temàtica: “Vida verda i emergència climàtica”.

L’entitat membre de la xarxa Barcelona + Sostenible “Teleduca. Educació i Comunicació”, ens explica aquesta experiència que es va dur a terme durant el curs 2019-20 amb la participació de cinc escoles de primària de la ciutat de Barcelona. Es tracta de la 1a edició de la Mostra de Produccions Audiovisuals de Barcelona (MoPA Barcelona), en la qual van participar-hi un total de 200 alumnes de 4t, 5è i 6è de primària de les escoles Parc de la Ciutadella, a Ciutat Vella; Mestre Morera i Institut Escola Trinitat Nova, a Nou Barris; i les escoles Sant Medir i Barrufet, a Sants-Montjuïc, tots ells centres educatius de la xarxa Escoles + Sostenibles, menys l’últim. 

La MoPA Barcelona es va gestar durant el 2017 i pren com a model la Mostra de Produccions Audiovisuals de Sant Andreu, que va arrencar fa 14 anys. La intenció és que, de mica en mica, acabi arribant a tota la ciutat. És una activitat d'immersió en la cultura audiovisual protagonitzada per infants d'entre 10 i 12 anys que fan una primera incursió en la producció des de l'aprendre fent i la reflexió, la dinamització comunitària i l'enfortiment dels vincles del teixit d'escoles de primària envers el territori. A partir de tallers de creació audiovisual participativa i col·laborativa entre els equips de mestres, l'alumnat i l'equip educomunicatiu de Teleduca, es van realitzar un total de 27 curtmetratges, inspirats en la temàtica transversal: Vida verda i emergència climàtica. 

Els i les mestres es van ocupar principalment d'acompanyar l'alumnat durant la fase de preproducció, des de la pluja d'idees fins al guió tècnic. La gravació es va fer amb l'alumnat com a protagonista al davant i darrere de les càmeres. Cada rodatge va durar tot un matí i al cap d'una setmana van editar el contingut. La cloenda del programa es va concretar amb una Mostra de les produccions audiovisuals resultants i una anàlisi crítica tant del procés viscut com dels continguts treballats.  

El confinament va alterar el programa del curs passat i la tradicional estrena presencial dels curtmetratges es va reemplaçar per una doble estrena en línia i en viu, en el canal de YouTube de Teleduca. Dispositius electrònics i xats van fer possible que els petits i les petites cineastes poguessin presentar i compartir les seves creacions, com en un festival amb roda de premsa inclosa, però via virtual. 

Cada dia d'estrena va comptar amb la meitat dels curts realitzats, les presentacions dels i les alumnes i el making of del procés: 

●    Estrena del 9 de juny

  ●    Estrena del 10 de juny

 
A més, tots els curtmetratges estan disponibles per separat en aquest canal de l’espai Vimeo de Teleduca.

Una selecció de set curts del segon dia d’estrena s’emetrà el diumenge 20 de setembre a les 18h30 per betevé, al programa Curtmetratges.  

Des de Teleduca subratllen que la MoPA BCN és una experiència que val la pena compartir, perquè potencia habilitats com el treball cooperatiu, la presa de decisions i principalment el posicionament crític davant de temes que ens preocupen, sobretot en el context actual. La temàtica d'enguany va permetre que l'alumnat de diferents escoles abordés la sostenibilitat ambiental, i reflexionés sobre la contaminació, el canvi climàtic i les conseqüències que se’n deriven. També apunten que els curtmetratges realitzats poden convertir-se en un valuós recurs pedagògic i de reflexió per a altres centres educatius de la ciutat. 

 


No hay comentarios: