14 de octubre de 2020

Onze escoles convertides en refugis climàtics

 Durant l’estiu han avançat les intervencions de les onze “Escoles refugi climàtic” les quals formen part del programa Escoles + Sostenibles. Aquests espais serviran per combatre la calor i construir una ciutat més resilient davant l’emergència climàtica.

 

A través del programa Urban Innovation Action (UIA) de la Comissió Europea, l’Ajuntament de Barcelona va presentar el projecte “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris” per intervenir a onze escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament).

Després d’un procés participatiu amb les comunitats educatives de les diferents escoles seleccionades, les obres s’han dut a terme per transformar els centres en refugis climàtics. Tots els projectes utilitzen la natura, el verd, com a part essencial a fi d’assolir una biodiversitat més àmplia als patis de les escoles, a la vegada que s’obtenen nous espais de frescor i ombra. El nombre de nous arbres plantats és considerable i, com a conseqüència, estem reduint el sòl pavimentat per obtenir més sòl natural i transpirable. Pel que fa al vector blau, l’aigua, els projectes incorporen unes solucions que ens aproximen als objectius inicials del projecte i a la vegada s’adapten als desitjos de les escoles; a més, compleixen els requisits tècnics, de sostenibilitat i de salut. El tercer element del projecte, el gris, també s’ha implementat positivament i, en aquest cas, la utilització d’arquitectura passiva ha estat clau.
 

    


Alguns exemples d’aquestes actuacions són els següents:

                                          

SOLUCIÓ

ESCOLES ON S'INTERVÉ 

 
Solucions verdes 

 

Murs verds 

Cervantes, Poeta Foix i Antaviana 

 

Jardins mediterranis 

Els Llorers, Rius i Taulet, Font d’en Fargas i Can Fabra 

 

Espais d’ombra amb arbres 

Ramon Casas, Ítaca, Font d’en Fargas, Antaviana, Can Fabra, Poblenou i Vila Olímpica 

 

Tanques i pèrgoles verdes 

Cervantes, Els Llorers, Ramon Casas, Poeta Foix, Rius i Taulet, Antaviana, Can Fabra, Poblenou. 

 
Solucions blaves 

 

Fonts multifunció 

Totes les escoles 

 

Espais singulars de joc i manipulació d’aigua 

Els Llorers, Ramon Casas, Ítaca, Rius i Taulet i Font d’en Fargas 

 

Pèrgola amb aigua 

Antaviana 

 
Solucions grises 

 

Noves cobertes 

Cervantes, Poeta Foix i Antaviana 

 

Instal·lació de tendals i pèrgoles sobre cobertes 

Rius i Taulet, Can Fabra i Poblenou 

 

Proteccions solars sobre façanes 

Cervantes, Ítaca, Antaviana, Can Fabra, Poblenou i Vila Olímpica 

 

Pèrgoles per crear espais d’ombra 

Cervantes, Ramon Casas, Els Llorers, Ramon Casas, Poeta Foix, Rius i Taulet, Antaviana, Can Fabra, Poblenou i Vila Olímpica. 

 

Ventilació creuada 

Cervantes, Font d’en Fargas, Can Fabra i Poblenou 


Amb totes aquestes intervencions s’espera que l’escola esdevingui un espai adaptat a les altes temperatures amb espais de frescor i ombra, i que la ciutadania pugui utilitzar-lo en cas d’onada de calor com a refugi climàtic. Totes les escoles tenen instal·lats sensors que permetran veure la resposta climàtica dels edificis i patis després de la intervenció.

Durant aquest curs, els centres avaluaran a través d'unes sessions participatives amb els arquitectes, els resultats obtinguts fruit de les intervencions i seguiran aprofundint en l’aprenentatge entorn el canvi climàtic a través de materials pedagògics i xerrades d’experts.

 

    

 

No hay comentarios: