1 de marzo de 2021

Coneixeu el Mapa de Líquens de Barcelona?

 Els líquens resulten grans aliats per analitzar la salut de la ciutat, ja que són bioindicadors del canvi climàtic i de la qualitat ambiental. A través d’aquest mapa, construït gràcies a les aportacions de la ciutadania, podreu descobrir on són i en quin estat es troben.


Els líquens són organismes singulars formats per dues entitats que viuen en simbiosiun fong i una alga (que fa la fotosíntesi). Són molt resistents, ja que poden viure sobre roca nua, resistir fenòmens meteorològics i prosperar sota condicions climàtiques extremes per a altres organismes. 
 

Els líquens com a bioindicadors de canvi climàtic i qualitat ambiental 

L’augment de la temperatura provoca canvis en la flora liquènica. Com tots els éssers vius, tenen preferències de temperatura en l’indret que creixen. Per això, gèneres de líquens com Parmelia, que resisteix a la sequera; o tropicals, com Physcia o Heterodermia, poden ser considerats indicadors del canvi climàtic. En algunes ciutats europees s’ha trobat una correlació entre l’augment de temperatura i la distribució d’aquestes espècies.   

D’altra banda, per la seva senzilla estructura, els líquens no poden regular l’entrada de gasos en els seus teixits; i, com a organismes sense arrels, obtenen els seus nutrients de l’atmosfera. Per tant, són molt sensibles a l’augment de les concentracions de contaminants. Molts d’aquests gasos, com el diòxid de sofre i òxids de nitrogen, tots en augment exponencial fruit de l’activitat humana, els  afecten directament i són uns bioindicadors excel·lents de la qualitat atmosfèrica. 

Per tant, conèixer la distribució dels líquens en una ciutat (quines espècies i amb quina freqüència es troben), permet prendre consciència dels canvis que es produeixen en l’ambient i en la salut ambiental. En els estudis de líquens com a bioindicadors de canvi climàtic i contaminació es fan servir espècies epífites (que viuen sobre arbres) ben conegudes i fàcils d’identificar. No requereixen un coneixement gaire exhaustiu de la flora liquènica, per això són excel·lents en treballs amb ciència ciutadana. 

Font: pàgina web "Els líquens de Barcelona"

Mapa de líquens de Barcelona 

Aquest mapa té l’objectiu de fer el seguiment dels líquens de Barcelona i veure’n l’estat. Qualsevol persona pot afegir-hi informació i la seva fotografia del liquen que hagi detectat. Aquesta és una iniciativa de ciència ciutadania impulsada per la plataforma Natusfera. 
 

> Consulta el Mapa de líquens de Barcelona

No hay comentarios: