1 de marzo de 2021

Ens apropem a la natura a través dels horts

 L’Institut Joan d’Àustria i l’Escola Can Clos comparteixen imatges i experiències al voltant dels horts que hi ha als seus centres, a través dels quals promouen l’educació ambiental i el contacte amb l’entorn i la natura. 

Dos centres del programa Escoles + Sostenibles us presenten els avenços que han dut a terme aquest curs pel que fa a l’hort, que han reactivat o bé millorat les condicions en què es trobava. En primer lloc, us compartim el que han fet des de l’Escola Can Clos:  

Un dels projectes més importants que des de l’inici d’aquest curs ens havíem proposat a l’Escola Can Clos era la recuperació del nostre propi hort, ja que a partir del contacte amb l’entorn i la natura afavorim l’educació ambiental a l’escola. Doncs bé, tot i que queden alguns detalls per acabar, finalment ho hem aconseguit i el nostre alumnat pot continuar aprenent moltes coses sobre el funcionament de l’hort i el conreu de les plantes. 

D’altra banda, volem que el nostre hort sigui també un espai d’aprenentatge en el sentit més ampli, no només limitat a tasques pròpies de l’hort sinó que aquest curs, més que mai, és també un recurs a l’exterior per fer classe de matemàtiques, llengua, medi, valors, plàstica... Diem “més que mai” perquè aquest curs seguim les recomanacions del Departament de Salut, que aconsella realitzar activitats a l’aire lliure, ja que les zones exteriors són espais de menys risc de transmissió del coronavirus. Així doncs, un dels objectius prioritaris del nostre Pla de treball anual és “afavorir la realització d’activitats d’èxit a l’espai exterior, aprofitant el recurs de l’hort de l’escola”.  

A continuació us presentem algunes de les activitats dutes a terme a cada àmbit, adaptades als diferents nivells i edats: 

Conta-contes – Associació Munt de Paraules (Àmbit lingüístic)

       
 

Abraçar l’arbre més antic de l’hort, l’Olivera (Educació en valors)

                     
 

Recollim elements de la tardor (descoberta de l’entorn)

  

> Des de l’Escola Can Clos fan una crida a posar-vos en contacte amb el centre si teniu altres propostes o bé voleu conèixer amb més detall les activitats que han dut a terme. Podeu consultar el seu lloc web per a contactar-hi. 
 

L’Institut Joan d’Àustria també ha decidit promoure l’hort del centre: concretament, ha estat l’alumnat de 4t d’ESO, que hi ha destinat algunes hores de les classes de biologia. La Ivana Rodríguez i la Maria Fernanda Marin ens expliquen el procés:  

"Hem agafat plantes com l’espinac, la pastanaga o el julivert i les hem tret dels testos amb culleres per tal de treure les arrels sense trencar-les. Després, hem canviat la terra vella per una de nova i les hem tornat a plantar”. 

A més, han fet algunes fotografies per a il·lustrar el procés:  


 

> Consulteu la nova Guia de l’Hort Escolar   

No hay comentarios: