31 de mayo de 2023

Els aliments que consumim diuen molt del món que volem deixar als nostres fills/es

 A la nostra escola ens sentim orgullosos de l’entorn que podem oferir als nostres alumnes: ben propers a la natura on podem arribar-hi a peu i observar el bosc i els camps de conreu. La pregunta és: fins quan podrem gaudir d’aquest paratge?

En el món actual es tracta els ciutadans com a potencials consumidors de tota mena de productes i, en lloc de sentir-nos malament per aquest fet, hem de pensar que és precisament això el que ens dona un poder que no sempre reconeixem.

Decidir comprar un o altre aliment, procedent d’un o altre indret, fa que el món empresarial faci o no passos cap allò que el consumidor tria. Si triem la mercaderia provinent de lluny, de llocs on els qui hi treballen no tenen drets i on els efectes del cultiu són nocius per l’entorn, estem prenent decisions que poden afectar la vida dels nostres fills i filles. Si, en canvi, ens decidim per un consum de producte proper i a través del qual el productor pot viure dignament, facilitarem que aquesta persona no vulgui o hagi d’abandonar la seva activitat agroalimentària i segueixi cuidant el territori.

La cadena d’esdeveniments que poden portar-nos a la preservació natural és ben evident: comprar producte de proximitat aporta qualitat, menys contaminació en el transport, menys necessitat de conservants per aguantar el viatge, menys necessitat d’embalatge i la possibilitat de supervivència del pagès.

Per altra banda, ser consumidor en grans superfícies fa que aquestes empreses tinguin poder per pressionar els productors amb els preus, la qual cosa fa que la qualitat del producte no sigui l’adequada i s’hagin d’emprar productes químics per accelerar els processos de creixement. A més, les grans corporacions compren a aquells productors que són capaços de generar béns de consum a l’engròs, la qual cosa vol dir grans tenidors de grans extensions de terreny poc preocupats per la preservació de medi ambient, sense tenir en compte els quilòmetres que s’han de recórrer per arribar a la botiga, la necessitat de conservants i embalatges per suportar els llargs trajectes i la pèrdua de biodiversitat.

Així doncs, allò que nosaltres decidim de manera individual pot incidir en el benestar col·lectiu. És obvi que una de les grans obsessions de les famílies és el benestar dels seus fills i, per tant, hem de saber que allò que els posarem al plat pot recolzar o acabar d’enfonsar les fonts d’alimentació que tenim a la vora, i per tant, el nostre paisatge i les formes de vida ancestrals lligades a la terra.

Per últim, anar al mercat dels pagesos també pot ser una bona activitat de dissabte al matí, per ensenyar als infants a menjar de manera adequada, per delir-se de les fruites d’estiu i sentir-ne l’olor, per conèixer quins són els cultius de cada estació i parlar amb els paradistes de les diferents maneres de cuinar cada aliment. Fer que els nens i nenes estimin la cuina i totes les varietats d’aliments que tenim a l’abast, els ajudarà a seguir una dieta saludable en el futur i la pagesia ho agrairà.

No hay comentarios: