29 de octubre de 2012

Observem la fauna que tenim més a prop

A vegades les casualitats ens ofereixen recursos inesperats per aprofundir en algun aspecte que estem treballant en el centre. Aquest és el cas quan fauna inesperada visita el nostre pati, hort o compostador i s’instal·la per fer el seu cicle de vida durant un temps. En moments així podem treure partit observant, reflexionant i traient conclusions sobre el seu hàbitat, reproducció, alimentació, comportament i importància dins la biodiversitat que ens envolta.

La merla (Turdus merula) de l’Escola Sagrada Família de Gràcia
La primavera passada, una parella de merles va decidir que el pati interior enjardinat de l’escola era el millor lloc per criar. Durant unes setmanes, els delegats de l’A21E van poder fer el seguiment de la nidificació i el desenvolupament dels pollets. Van sensibilitzar les aules sobre la importància de la fauna en els ecosistemes i van redactar un article que va sortir publicat en el diari de Gràcia: L’Indepenedent nº-446. A més a més, van gravar un vídeo de tot el procés!

El llop de les abelles (Philanthus triangulus) de l’EB Sol Solet
A finals del curs passat, al sorral de l’EB Sol Solet va rebre la visita d’unes vespes molt especials. En un primer moment vam pensar que es tractava de sírfids, invertebrats parents de les mosques, però al final vam identificar-les com a llops de les abelles. Són unes vespes solitàries que els agrada fer foradets a la sorra, on posen els ous, i tenen cura dels seus fillets. Quan crien, cacen altres vespes per alimentar-se, emportant-se-les al seu forat i per això tenen aquest nom tan salvatge. Els infants van conviure amb aquestes simpàtiques veïnes, observant-les de prop i analitzant el seu comportament. Podeu veure el vídeo que van gravar i mirar les fotografies del seu web.

La papallona de la col (Pieris brassicae) de l’Institut Menéndez Pelayo
Sovint ens trobem amb insectes que visiten el nostre hort i, lluny de voler-nos fer la guitza menjant-se les nostres verduretes, ens ofereixen la possibilitat d’aprendre què els agrada, què no, com es comporten, etcètera. Observar i experimentar amb les papallones i les seves erugues són de les experiències més interessants. Aquest és el cas d’aquesta papallona o blanqueta de la col. Si voleu més informació, l’Asssociació Cistus orienta sobre la seva cria dins l’aula.


 15/10/2012

No hay comentarios: