15 de julio de 2013

MONEDES SOCIALS EN ALÇA

La crisi econòmica ha provocat l’aparició de sistemes alternatius al model econòmic actual, com és el cas de les monedes socials. Des del 2009, a la UE s'han creat prop de dos milers de monedes socials, generalment d'àmbit molt local. A Catalunya n'hi ha més d'una vintena, entre les quals l'ecoseny del Montseny, la turuta de Vilanova i la Geltrú, l'eco de la Cooperativa Integral Catalana, el res de Girona i la joveníssima ebre, implantada a les Terres de l'Ebre i el Maestrat. 

Hi ha altres monedes sense valor legal, però acceptades en algunes botigues i actes solidaris i socials, com ara l’ecosol, impulsat per la Xarxa d'Economia Solidària i que disposa d'un portal en línia amb productes i serveis en venda. Si voleu recolzar el desenvolupament de l’ecosol, podeu fer-ho a través del microfinançament: http://goteo.org/project/ecosolidaritzat?lang=es
Una altra iniciativa és la que impulsen estudiants de disseny i enginyeria d’Elisava, que han creat The Social Coin gràcies al crowdfunding (22 cofinançadors han recolzat la proposta). En aquest cas, es tracta d’intercanviar monedes per accions desinteressades. Aquestes cadenes d’accions es poden mesurar i seguir ja que cada moneda té un codi únic que, introduint-lo al web de The Social Coin (http://thesocialcoin.org) permet saber en quina part del planeta es troba i així comprovar l’efecte que aquella acció desinteressada està tenint en d’altres persones.
La iniciativa és, a més, responsable amb el medi ambient ja que cada peça és biodegradable i conté al seu interior una llavor que podrà ser plantada al final del seu recorregut. La compra d'aquest objecte va dirigida especialment a empreses i grans corporacions.
 
Publicat el 11/07/2013

No hay comentarios: