30 de junio de 2017

Selvans Boscos Terapèutics

És de coneixement popular que una passejada pel bosc aporta benestar i que una major proximitat amb la natura és sinònim d’una vida més saludable. La investigació mèdica ens demostra que sí aquest contacte és amb boscos vells, els seus beneficis psicològics i fisiològics són terapèutics: regulació del nivell de cortisol ajudant a disminuir l’estrés; disminució de la pressió arterial i de les pulsacions, així com de la glucosa en sang; o bé, increment  significatiu del nombre de limfòcits, augment de l’activitat funcional d’aquestes cèl·lules antivirals i major quantitat de proteïnes anticancerígenes intracel·lulars. 
Els països que han desenvolupat més els estudis en aquesta àrea són Japó, Corea del Sud i Estats Units demostrant els efectes beneficiosos dels boscos vells en la salut humana, a través dels anomenats “banys de bosc” (“shinrin yoku” en japonès). Els resultats són tant significatius que des de 1985 el govern japonès impulsa una xarxa de boscos terapèutics amb l’objectiu de reduir la despesa de sanitat a mig termini, i els seus metges prescriuen aquestes passejades com a mesura preventiva al desenvolupament de determinades malalties.
En aquest context es reforça la importància de la conservació dels boscos madurs i vells, i la implantació d’itineraris forestals terapèutics es presenta com una nova estratègia per a la seva conservació, oferint així, beneficis socials, econòmics i ambientals al territori on s’estableixin.
Seguint l’exitosa experiència del Japó i Corea del Sud, Acciónatura i la Universitat de Girona, amb la col·laboració del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, la Diputació de Girona, i Fundación Biodiversidad, han iniciat la creació d’una xarxa d’itineraris forestals terapèutics a la província de Girona amb l’objectiu de promoure el benestar de la seva població; conservar els  romanents de bosc madur d’aquest territori i fomentar el turisme de salut.  
No us perdeu aquest fantàstic reportatge (5 minuts) que ens van fer des de l'Agència EFE (EFE Verde), titulat "El valor terapèutic dels boscos":

No hay comentarios: