30 de julio de 2019

El Compromís de Barcelona pel clima: un aprenentatge col·lectiu

A la COP21 de París es va  presentar el Compromís de Barcelona pel Clima, el full de ruta de diversos projectes formats per organitzacions de B+S per fer front al canvi climàtic. Com ha estat el procés i quins són els fruits d’aquests 3 anys de treball?

Ara més que mai l'emergència climàtica és al punt de mira de l’agenda política. L’Ajuntament de Barcelona ha volgut donar un pas endavant, en primer lloc, amb l’impuls al Pla Clima 2030 i en segon lloc i complementàriament, amb la recent constitució de la Taula per a l’emergència climàtica de la qual les organitzacions de la xarxa en formen part. No obstant, ja fa anys que la xarxa treballa per fer front al canvi climàtic: quins projectes s’han impulsat? Com ha estat el procés? Quins són els fruits d’aquests 3 anys de treball? A través d’aquest article us resoldrem aquestes qüestions.

L’ORIGEN DE TOT:  L’ACORD DE PARÍS

El novembre de 2015 va tenir lloc a París la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic (COP21), una cimera en la qual l’alcaldessa va presentar el Compromís de Barcelona pel clima. Aquest és un document marc elaborat per l’Ajuntament de Barcelona i els membres de la xarxa Barcelona + Sostenible que marca unes fites per l’any 2030: la reducció de les emissions per càpita (un 40% respecte 2005) i l'increment del verd urbà (+1m2 per habitant). A més, també es va consensuar un full de ruta per al 2015-2017 en el qual la ciutadania i l’Ajuntament es comprometien a dur a terme un total de 16 projectes: 7 liderats per l’Ajuntament i 9 liderats per entitats de Barcelona+Sostenible.

PROJECTES CIUTADANS PEL CLIMA 2015-2017

Per tal de definir els 9 projectes liderats per membres de la xarxa B+S es va impulsar un procés participatiu i es van crear equips pluridisciplinaris amb persones expertes per treballar temàtiques diverses: mobilitat, residus, biodiversitat, pobresa energètica, eficiència energètica, educació i comunicació ambiental. Els equips de projecte estaven formats per membres d’entitats , tècnics de l’Ajuntament i una persona referent de la secretaria tècnica de la xarxa B+S.
 
EVOLUCIÓ DELS PROJECTES: NOVA PUBLICACIÓ  I VÍDEO
“El Compromís de Barcelona pel Clima: un aprenentatge col·lectiu”



Amb la intenció de recollir les impressions de persones protagonistes d’aquest procés, us presentem la publicació d’aquest nou document que té per objectiu posar en relleu la metodologia de treball i el procés innovador que s’ha dut a terme per implementar aquests 9 projectes durant el període 2015-2017. El Compromís de Barcelona pel Clima: un aprenentatge col·lectiu” s’ha elaborat a partir de les vivències dels membres dels grups de treball, tots integrats per organitzacions de la xarxa B+S, que, junt amb els tècnics referents de l’Ajuntament i la Secretaria tècnica de Barcelona+Sostenible, han plasmat la manera com s’han desenvolupat aquests projectes en totes les seves fases: els debats, els neguits, les alegries, els consensos, l’adaptació a noves formes de treballar, els resultats obtinguts etc. A més, aquest document es complementa amb el vídeo “Projectes pel clima. Dos anys d’aprenentatge col·lectiu” on també es relata tot aquest viatge d’aprenentatge inspirador.




 











RESULTATS DELS PROJECTES: QUÈ S’HA ACONSEGUIT?
Una guia d’eficiència energètica, un concurs de cobertes verdes i l’aplicació del sistema porta a porta al barri de Sarrià són alguns dels exemples dels resultats d’aquest projectes que es van dur a terme entre 2016 i 2017:


E4: Endolla’t a l’estalvi i eficiència energètics

Publicació de la Guia E4 "Rehabilita'm!: fes-me eficient i saludable" (PDF)

Reforma passiva i consciència activa per fer front a la pobresa energètica
laboració del document que ha servit per presentar-se a les subvencions que han guanyat. Aquest projecte actualment s’està executant. ​


Cobertes mosaic. Fem sostenibles els nostres terrats

Implementació del “Concurs de cobertes verdes” de l’Ajuntament que ha escollit 10 propostes guanyadores que seran subvencionades fins el 75% del cost.

Camins escolars segurs i sostenibles
Organització i excussió de la Microxarxa 2017-2018 "Fem campanya per una mobilitat sostenible i segura"


En bici a la feina
Instal·lació d’un aparcament de bicicletes al grup Ecos

Punt Verd 2.0
Elaboració d’un document per a la gestió d’un punt verd 2.0 que es va presentar a les subvencions i les va guanyar. El projecte s’està executant actualment (Espai d’Intercanvi de la Barceloneta)


Sarrià Residu 0

Impuls a la implementació de la recollida porta a porta a Sarrià

Fem pinya contra el canvi climàtic
Publicació de la guia “Des dels equipaments culturals, Fem pinya contra el canvi climàtic”


El canvi climàtic canvia el planeta, i també et canvia a tu

Conceptualització i suport del web “Barcelona pel clima” 

No hay comentarios: