27 de julio de 2020

Arrenca la Taula Plàstic Zero amb la participació de més de setanta empreses i entitats

El passat 15 de juliol va tenir lloc la primera sessió virtual de la Taula Plàstic Zero per desplegar iniciatives de reducció d’aquest material en 4 àmbits: el comerç alimentari, el comerç no alimentari, la restauració i l'hostaleria i les festes i esdeveniments.
Després de la seva constitució el novembre de l’any passat, finalment s’ha pogut celebrar la primera sessió de treball de la Taula Plàstic Zero. L’acte va reunir més de 78 empreses, entitats i institucions amb un paper significatiu en la reducció de plàstics d’un sol ús. Els objectius eren compartir idees i projectes de les organitzacions participants i identificar necessitats i oportunitats per ajudar a impulsar els projectes des de la Taula. La Taula Plàstic Zero està reconeguda com a grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, i inicialment es preveu que tingui una trajectòria d’un any. Compta amb el suport d’un equip interdepartamental de l’Ajuntament i l’assistència tècnica de Rezero, entitat membre de Barcelona + Sostenible. 
Carlos Vázquez, director de Serveis de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona, va obrir la sessió i va agrair a les persones i organitzacions participants la seva implicació en aquest projecte voluntari i transformador, que vol estendre un canvi cultural en contrast amb “l’usar i llençar”. A continuació, Rosa García, directora de Rezero va contextualitzar la situació davant la qual ens trobem en relació amb el plàstic d’un sol ús durant aquests mesos convivint amb la COVID-19. “Durant aquestes setmanes, s’ha detectat un retrocés en les mesures contra el plàstic d’un sol ús en molts establiments, com ara les grans superfícies”. A més a més, va fer menció a la permanència del virus en les superfícies plàstiques i que, per tant, “Els elements d’un sol ús i els productes plàstics en concret no són cap garantia de protecció. Es considera preferible emprar productes reutilitzables i de llarga durada subjectes a mesures adequades de neteja i desinfecció”Després d’aquesta contextualització es van compartir els resultats d’un qüestionari a membres de la Taula que ja avançava els projectes ideats o en fase d’execució en quatre àmbits de treball: comerç alimentari, comerç no alimentari, restauració i hostaleria i, finalment, festes i esdeveniments.  
Els àmbits de treball es van il·lustrar amb exemples de projectes que quatre organitzacions de la Taula estan implementant, sense eludir les dificultats i barreres amb què s’han trobat. Primerament va intervenir Elena Carrasco, del Gremi d’Empresaris Xarcuters i Carnissers de Barcelona, que va compartir un projecte en l’àmbit de treball de comerç alimentari. Aquest consisteix en una sèrie de jornades formatives per a les empreses del gremi per tal de potenciar que la clientela porti els envasos reutilitzables de casa, degudament desinfectats. En cas que no els portin, l'envasat dels productes es vol fer en paper. 
Posteriorment va prendre la paraula Montse Escutia, de l’Associació Vida Sana, que  va compartir la seva experiència en l’àmbit de festes i esdeveniments. Aquesta associació organitza cada any la Fira Biocultura, que compta amb més de 50.000 assistents a la ciutat de Barcelona. Des de fa dos anys, s’utilitza vaixella compostable en totes les degustacions i, l’any passat, es va començar a fer l’ús de gots reutilitzables.  
En representació de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), Mireia de Mingo va compartir un projecte en l’àmbit d’hostaleria i la restauració. Als campus universitaris de la UPC hi ha un total de 14 bars i/o cafeteries on diàriament se serveix una gran quantitat d’aliments i begudes. Per normativa de govern, s’implementarà una restricció a la venda de begudes en ampolles de plàstic. Caldrà, per tant, que l’ampolla sigui de vidre o alumini i els bars hauran d’acceptar els envasos dels usuaris per a la preparació de certes begudes. D’altra banda, també s’han enfocat en el consum d’aigua de xarxa i han duplicat la quantitat de fonts disponibles: més de 300 repartides pels diversos campus. Des d’aquesta entitat, formen part del Grup de Treball Residu de Barcelona+Sostenible i ja  fa temps que es van sumar al repte #beuresenseplastic
En l’àmbit de treball de comerç no alimentari, va intervenir Magda Gómez, de l’empresa de serveis educatius Cavall de Cartró, que va presentar una sèrie de mesures per reduir residus en les diferents fraccions. Va exposar alguns exemples com elaborar plans per a prevenir el malbaratament alimentari als menjadors escolars, la digitalització de processos administratius, la substitució de materials plàstics per altres d’origen renovable o l’ús de bolquers reutilitzables, entre d’altres. 
Diverses entitats van intervenir o van utilitzar l’espai de xat per començar a explicar els seus projectes de reducció i eliminació del plàstic d’un sol ús i aportar informacions complementàries. La següent trobada d’aquest grup de treball es realitzarà el mes de setembre, en sessions independents per cada un dels quatre àmbits.

No hay comentarios: