30 de abril de 2021

L'entrevista: Gremi de Llibreters de Catalunya

 A què es dedica el Gremi de Llibreters de Catalunya? 

Es tracta de l’organització encarregada de fomentar la participació de les llibreries en la vida pública; promoure els interessos professionals de les llibreries; activar estratègies i instruments d'acció cultural, comercial i empresarial per tal de donar resposta als reptes actuals; prestar assessorament comptable, fiscal i laboral, formació i informació per a facilitar la gestió de les llibreries; i representar el món de la llibreria davant les administracions públiques i de la resta d'agents del sector del llibre, la cultura i el comerç.

Al Gremi som unes 240 empreses i ens enorgulleix dir que som el segon gremi més antic de tot Catalunya, després del dels flequers. 

                                                     

Quins són els valors que caracteritzen la vostra acció?  

Considerem el sector de les llibreries com un valor diferencial cultural, no només com un producte comercial. El llibre és imprescindible per a ascendir com a societat. Ens definim com un equipament cultural al servei de la societat; no només com un “despatx de llibreries”. En la mateixa línia, considerem molt important convertir les llibreries en espais en què passen coses, més enllà de la venda de llibres.  

A més, tot allò que té a veure amb els Drets Humans és molt important per nosaltres, també. La llibreria Europa, amb llibres que promovien l’exaltació del nazisme, mai va estar agremiada, per exemple. També vull destacar que funcionem, a escala interna, de forma molt democràtica. El pes d’una gran llibreria que té presència a tot l’Estat és exactament el mateix, a l’hora de prendre decisions, que el d’una petita llibreria de barri.  

Quines accions dueu a terme per a promoure la sostenibilitat?  

Tenim molt clar que, si ens considerem un element cultural que contribueix al foment del pensament crític, hem de promoure també la sostenibilitat ambiental. Promovem que les llibreries siguin el més sostenibles possible. Les botigues estan obertes molts dies a la setmana durant moltes hores, de manera que promovem que les persones que hi treballen es preocupin per l’eficiència energètica dels establiments.

A més, quan organitzem fires de llibres, en els protocols incloem criteris sobre la gestió dels residus com a punt molt important. També m’agradaria destacar que, des de fa tres anys, hem implementat un segell de qualitat per a les llibreries. Inclou aspectes de qualitat ambiental com l’eficiència energètica. 

Com valores la celebració de Sant Jordi?  

Aquest Sant Jordi tan atípic ens ha deixat molta satisfacció. En primer lloc, volem llançar un agraïment. La gent s’ha comportat de forma molt cívica. Calia molta paciència, però el comportament va ser impecable. Això és tot un orgull com a societat.  

Ara bé, hem patit molt, hem hagut de treballar i coordinar-nos moltíssim. Ha estat complex, però la resposta ha sigut fantàstica. Encara estem processant dades, però ni en el millor dels casos podríem imaginar que vendríem tant. 

"En el món de la cultura s’ha desenvolupat una solidaritat inèdita arran de la Covid-19. Compartim coneixement, protocols i estratègies per fer front a la situació de crisi generada per la pandèmia."

Per exemple, el protocol de la prova pilot de concert multitudinari que es va fer al Palau Sant Jordi fa unes setmanes, ens va anar molt bé per organitzar la Diada de Sant Jordi. Tot i no tenir res a veure, a priori, per la naturalesa de l’esdeveniment, ens va ser de gran ajuda.

Com s’ha adaptat el gremi i el sector dels llibres a la situació actual generada per la Covid-19? 

El nostre sector va ser un dels primers a elaborar un protocol propi de mesures per prevenir la Covid-19. Vam emmirallar-nos en les iniciatives i protocols d’altres països. L’any passat, però, va ser molt dur. La nostra temporada alta és a la primavera, per Sant Jordi, evidentment, però també perquè durant els mesos de primavera és quan organitzem les fires més importants.

"Hem tingut moltes pèrdues, però, per sort, la gran majoria de llibreries no ha hagut de tancar. No només això, sinó que, en plena pandèmia, han obert diverses llibreries."

El moviment de solidaritat que es va generar en el món de la cultura va ser de gran ajuda. El sector del teatre donava suport a les llibreries i nosaltres al sector de la música i així successivament. Tant pel que fa a compartir coneixement i protocols com pel que fa a donar-nos suport en la difusió i en la defensa de la cultura.

Què és el Premi Llibreter?  

És un premi amb diverses categories que atorguen els llibreters i llibreteres. No és un premi d’una editorial o de l’administració, sinó que és escollit pels mateixos llibreters/res. Sentim molt d’orgull perquè hem premiat dos llibres els autors/es dels quals van rebre, posteriorment, un Premi Nobel. I altres llibres que hem premiat han sigut després guardonats amb altres reconeixements importants, també.  

A més, considerem que és una forma de reivindicar i destacar la feina dels llibreters i llibreteres.  

Per què és important la vostra acció a Barcelona?  

En primer lloc perquè Barcelona és el lloc amb més llibreries de Catalunya. A més, és la seu de molts esdeveniments: Sant Jordi és arreu del país, però Barcelona té molt de protagonisme. També s’hi celebren esdeveniments com el saló del còmic, per exemple. Som un gremi que actua a tot Catalunya, i reivindiquem el paper de totes les llibreries, però no podem negar la importància de la capitalitat de Barcelona.

      

Què us va motivar a formar part de Barcelona + Sostenible? 

L’atenció personalitzada i la proximitat, sobretot. Quan us vaig conèixer, ens vam reunir i em vau parlar d’organitzacions que ja hi participaven. En veure les bones pràctiques que ja s’estaven duent a terme, ens vam inspirar i vam decidir llençar-nos-hi.  

Què us aporta formar part de Barcelona + Sostenible?  

Tenim la sensació que estem aprenent molt. Des d’abans de formar part de Barcelona + Sostenible que ja reciclàvem i miràvem de reduir l'ús de plàstics, però ara estem anant més enllà.

Ens podríeu explicar algun repte o projecte de futur del gremi?  

Un projecte en matèria de sostenibilitat que havíem començat a desenvolupar abans de la pandèmia té a veure amb oferir formació sobre sostenibilitat. També tenim al cap organitzar clubs de lectura sobre canvi climàtic i sobre què podem fer dia a dia per promoure la sostenibilitat ambiental. Volem que la llibreria sigui un lloc de trobada per a treballar totes aquestes temàtiques tan rellevants en una situació de crisi climàtica com l’actual.  

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?  

Jo no m’imagino una ciutat o un país sense cultura. Sense llibreries, sense escoles, sense biblioteques. On no hi ha democràcia, el primer que es persegueix són els periodistes, els mestres i la cultura. Allò que ens fa lliures, responsables i conscients és l’educació i la cultura. No m’imagino la meva ciutat sense llibreries, com deia; per tant, poder ser el secretari de l’entitat que les agrupa és tot un orgull.

No hay comentarios: