1 de febrero de 2015

EL PAISATGE A LA METRÒPOLI DE BARCELONA

Una trentena d'indrets de la Regió Metropolitana de Barcelona requereixen una atenció especial segons el Catàleg del Paisatge del Departament de Territori i Sostenibilitat. El document fixa objectius de qualitat, criteris i accions per tal d’assolir-los.

Recentment s'ha publicat el Catàleg del paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona*, un document que analitza tots els valors paisatgístics d’aquest àmbit i proposa els objectius de qualitat que n’hauran de guiar l’evolució.
 
Al Catàleg es reconeixen 27 unitats de paisatge i s'identifiquen cinc paisatges que requereixen una atenció especial. També es fixen 11 objectius generals de qualitat paisatgística i es proposen una sèrie de criteris i accions per tal d’assolir-los.
 
Els principals trets que caracteritzen el paisatge d’aquest àmbit són: el fet urbà, amb una extensa xarxa de ciutats; la urbanització de baixa densitat; la densitat d’infraestructures viàries, logístiques, industrials i de serveis; els patrons d’assentament i nuclis de població singulars, com ara l’Eixample de Barcelona, els veïnats rurals formant carrers o els nuclis estructurats pel sistema de rieres al Maresme; la xarxa d’espais naturals; el patrimoni arquitectònic, principalment modernista, medieval, noucentista i contemporani; la singularitat dels paisatges de vinyes i de la pedra seca; les valls al·luvials i deltes de tradició agrària del Llobregat i de la Tordera; el mosaic agroforestal, i els fons escènics formats per les muntanyes més emblemàtiques.
 
*L'abast territorial són les comarques del Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf.

No hay comentarios: