4 de octubre de 2015

Les escoles de BcnE+S a la COP21

París acollirà la 21a Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic. L’Ajuntament de Barcelona manifesta el seu compromís de ciutat contra el canvi climàtic de la mà de la xarxa B+S.




Enguany, França serà l’amfitriona de la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic, la COP21 (per les seves sigles en anglès). Es tracta de la sessió anual que realitzen els 196 estats de les Nacions Unides que han ratificat la Convenció, els quals constitueixen les «parts» interessades. La COP21 afronta la necessitat d’assolir un nou acord internacional sobre el clima, aplicable a tots els països, amb l’objectiu de mantenir l’escalfament global per sota dels 2ºC.
  
Amb motiu de la COP21, l’Ajuntament de Barcelona es proposa fer explícit el compromís de la ciutat en la lluita contra el canvi climàtic, i ho farà de mà de la ciutadania. Amb aquesta finalitat, es planteja treballar amb els membres de Barcelona + Sostenible un procés previ a la COP que permeti elaborar un missatge local per portar a París, que alhora actuï com a full de ruta per a Barcelona, a curt termini.

El Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat ja inclou objectius i línies d’acció relatius a l’energia i al canvi climàtic, per la qual cosa es un referència en aquest punt de partida. Es planteja reafirmar els compromisos municipals adquirits (Pacte d’Alcaldes, Alcaldes per l’Adaptació) i fer un pas més: definir col·lectivament les prioritats i el full de ruta per tirar endavant la contribució de la xarxa Barcelona + Sostenible a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

La xarxa Barcelona + Sostenible ha creat un grup de treball sobre energia i canvi climàtic, previ a la COP21, en el que hi participen diverses escoles de la xarxa amb l’objectiu de:
  • Desenvolupar una proposta de compromís de Barcelona pel clima amb projectes per als propers dos anys, partint del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
  • Presentar la proposta a la xarxa Barcelona + Sostenible per recollir les seves aportacions i validar-la.
Més informació aquí.

Uns dies abans que la COP21 tingui lloc, del 26 al 28 de novembre, tindrà lloc l’11a Conferència de Joves (COY11) amb l’objectiu de portar la veu dels joves a la COP21.

En el marc del projecte Tinguem Cura del Planeta impulsat per la XESC i en la que alguns centres educatius de la xarxa BcnE+S hi participen, una delegació de joves assistirà a aquest esdeveniment com a punt d’inflexió del procés que s’ha estat duent a terme al llarg dels darrers cursos.

El novembre de 2014 va tenir lloc la II Conferència Estatal en la que es van reunir 123 joves de 72 centres educatius vinguts de 10 comunitats autònomes. Els joves van conèixer les problemàtiques ambientals que hi ha en els diferents territoris d'origen i van confirmar els reptes comuns que comparteixen. Posteriorment, els joves van explicar amb detall les accions que duen a terme als seus centres educatius, explicació que va anar acompanyada d'una visita expositiva dels pòsters i materials que havien portat per exemplificar tot el que acabaven d’exposar. Finalment, van intentar millorar les accions dels seus companys per tal que incloguessin accions més complexes i més agents del territori. D’aquesta conferència van sortir-ne 10 representants que van participar el maig de 2015 en la II Conferència Europea, que va reunir 80 joves representants de 14 països. Els quals al mateix temps van escollir una representació que participarà a la COY11 el proper novembre.

En aquesta delegació de joves representants que duran la veu d’altres joves catalans, espanyols i europeus a la COY11 hi ha la Carlota Cruz, de l’Escola Pia de Sarrià-Calassanç, membre de la xarxa BcnE+S.
20150930 03W.Cop21 1
 
 
20150930 03W.Cop21 2

No hay comentarios: