15 de enero de 2016

Primària i Batxillerat combaten el Pugó


Els alumnes de 2n de batxillerat col·laboren amb els de 3r de primària per a combatre la plaga de pugó!
Text de Laura Díaz i Fernando Raimúndez (2 Btx)
Ja sabeu que a l’hort que fa uns anys vam crear a l’escola, en un dels diversos espais que han acabat allotjant zones verdes, hi estem aplicant mesures pròpies de l’agricultura ecològica. El cuiden els nens de primària i esperem que això els faci adonar de la importància de mantenir zones verdes i amb biodiversitat elevada. Els cultius que tenim ara (ceba, faves, cols i enciams) anaven prou bé fins fa poc, quan els nens i les nenes de 3r de primària ens van avisar que hi havia una plaga de pugó a les faveres. Com que una de les característiques de l’agroecologia és la de tractar les plagues de manera específica i amb productes no químics, i actualment en la matèria de la Ciències de la Terra i del Medi Ambient estem estudiant el sòl, la seva dinàmica, els riscos i els impactes que pateix i la importància de dur a terme bones pràctiques agrícoles, vam decidir indagar quins «pesticides ecològics» podíem elaborar i aplicar per a la plaga de pugó. Vam aprofitar la circumstància per fer una classe pràctica a fi de posar a prova tres de les opcions que ens semblava que donarien millors resultats. Els tres «pesticides ecològics» que vam fabricar van ser:
- Un a base d’all triturat, mesclat amb alcohol 96%, deixat reposar i en el qual finalment s’hi afegia un raig de sabó ecològic i aigua abundant.
- Un a base d’all triturat i bullit durant 30 minuts en aigua (fins que tenia l’olor característica de la sopa d’all!).
- Una dissolució al 5% d’aigua amb sabó potàssic ecològic.
Vam omplir uns difusors amb les tres solucions, i vam demanar als nens de 3r de primària que ruixessin diferents faveres, sobretot en les zones on hi havia el pugó, amb diferents productes, perquè voldríem saber quin dels nostres «pesticides ecològics» ha funcionat millor.
Els nens i les nenes de 3r de primària van ruixar les faveres, determinant quines ruixaven amb cada mescla, i sembla que de moment les tres funcionen d’allò més bé!

Escola Sant Gregori

No hay comentarios: