23 de diciembre de 2020

Bones i sostenibles festes!

 Què podeu fer per a celebrar unes festes basades en un consum conscient d’aliments i regals? Us proposem set consells que us poden ser d’utilitat així com algunes iniciatives d’organitzacions de la xarxa B+S que promouen un model de consum responsable.

Les celebracions familiars solen comportar grans àpats i compres en abundància. Enguany s’està parlant molt de la importància de la responsabilitat pel que fa a la situació sanitària, però també cal tenir present la rellevància de fer un consum responsable de menjar i regals. Proposem alguns consells per a promoure un consum conscient durant aquestes festes, que poden servir durant la resta de l’any: 
 

7 CONSELLS PER A UNES FESTES SOSTENIBLES 

  1. Pensa dues vegades què vols comprar: dedica una estona a pensar els productes que vols comprar i fes-ne un llistat. Evita comprar sense límits, cal ser conscient del que és necessari, per a tu o per a les persones a qui fas els regals.  

  1. Reutilitza o regala allò que està en desús: compra objectes de segona mà o bé regala objectes i peces de roba que ja no utilitzis. Apostar per l’economia circular i donar una segona vida als productes que encara estan en bones condicions però que ja no fas servir és clau per a la lluita contra el canvi climàtic. També pots donar-los a persones anònimes, a través de la Fundació Formació i Treball. En cas que compris, dona una ullada a aquells negocis amb criteris de sostenibilitat, com per exemple Infinit Denim, membre de la xarxa B+S.   

  1. Embolica els regals de forma sostenible: amb mocadors, per exemple. Llegeix aquesta notícia per saber com generar menys residus a l’hora de preparar els regals!   

  1. Compra de proximitat i al comerç local: el Mapa Barcelona + Sostenible permet trobar molts d’aquests establiments, aplicant diferents filtres per a fer una cerca més acurada. També pots consultar el Mapa Pam a Pam, que fa un recull dels negocis d’Economia Social i Solidària a tot Catalunya.

  1. Evita llençar aliments. En aquesta guia de l’Ajuntament de Barcelona trobaràs alguns consells per evitar el malbaratament alimentari. A més, proposem dues alternatives a les bosses de plàstic per quan compris els aliments: les bosses reutilitzables de Bolseta o de Bagloop.  

  2. Joguines roses o blaves? Trenquem amb els estereotips: adquirir joguines inclusives i sostenibles és la millor opció. La Cooperativa Fil a l’Agulla compta amb una guia que inclou botigues de jocs i joguines, llibreries i marques que fomenten un oci infantil diferent, en què s'incentiva la creativitat, la diversitat i l'equitat. 

  3. Recicla els aparells electrònics que ja no funcionen: pots trobar tota la informació en aquesta campanya de l'Agència de Residus de Catalunya

 

PENSO I, DESPRÉS, COMPRO: FEM UN ÚS RACIONAL DELS RECURSOS 

Consumidors o consumistes?  

El consum és presentat, sovint, com a sinònim de felicitat. Vegeu aquesta xerrada per tal de conèixer en profunditat quins són els perills d’un consum excessiu de productes, quina influència hi té la publicitat i molt més. 

 

#JøCøcø, la campanya de Consum Conscient de Rezero  

A Catalunya es genera l’alarmant xifra d’1,35 kg de residus municipals per persona al dia. Cada cop més persones lluiten contra aquesta tendència a través d’un canvi en els seus hàbits diaris. Amb la campanya #JøCøcø, Rezero es vol amplificar aquestes experiències positives individuals de consum conscient, connectar-les entre si i posar-les en valor. A través de diverses històries i experiències pràctiques de consumidors conscients -o cøcøs- la campanya convida participar en la transformació cap a un estil de vida residu zero. 



+ INFO

 

#RutaLlumsdeNadal: sostenibilitat i inclusió durant les festes

Aquesta ruta, a càrrec d'En Bici Sense Edat ofereix a la gent gran i/o amb mobilitat reduïda l'oportunitat de gaudir de l'enllumenat nadalenc de Ciutat Vella al ritme plaent de desplaçar-se en bicicleta. Els dies 29 i 30 de desembre faran servir els tricicles elèctrics amb els que compten per a oferir passejades a persones que siguin familiars o amistats de membres de les organitzacions de Barcelona + Sostenible. 

+ INFO

 

DrapArt 2020: Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya  

Festival de l’11 de desembre al 5 de gener, amb exposicions, tallers i mercat amb parades d'objectes fets a partir de materials reutilitzats. 

+ INFO

 

Opcions de Consum Responsable: Nadal conscient 

Consumim per sobre les possibilitats del planeta tot l’any, però aquestes dates la desmesura és més evident que mai: menjar, regals, roba… Hi ha manera de viure aquestes dates sense caure en l’excés? La revista Opcions us ofereix alternatives.  

+ INFO

 

VI Fira de Consum Responsable i d'Economia Social i Solidària

La fira, que tindrà lloc del 18 al 30 de desembre a la plaça de Catalunya, se centrarà en la transició ecosocial: permetrà la compra de productes sostenibles, de proximitat i donarà les eines per a que cada persona visitant cuini la seva recepta de transició ecosocial.

+ INFO


No hay comentarios: