9 de mayo de 2013

La biodiversitat de la ciutat al descobert

El passat 19 d’abril es va celebrar la BioBlitz Barcelona 2013, una jornada de recerca naturalística als jardins del Laberint d’Horta en que van participar diversos centres de l’A21E. Mitjançant itineraris temàtics, el joves de secundària i batxillerat (i un grup de cicle superior de primària) van recopilar dades sobre tots els éssers vius que van observar. En tots aquests itineraris, els centres van comptar amb el suport d’un especialista, el qual els va orientar sobre la manera de capturar, observar i identificar els organismes. Totes aquestes dades, juntament amb les aportades per la ciutadania i els experts, passaran a reforçar el catàleg de biodiversitat de Barcelona.

Artròpodes, líquens, ocells, flora, briòfits, mol·luscs, peixos, rèptils, amfibis, papallones o fongs són algunes de les tipologies d’éssers vius que van catalogar centres com els instituts Ferran Tallada, Joan Coromines, J. M. Zafra, les escoles Pau Casals d’Horta i la Pia Sant Antoni, el SIN Bosc de Montjuïc, els col·legis Sagrada Família (Eixample), Sant Lluís i el Liceu Francès. Fins i tot vam comptar amb la participació d’un centre de fora de Barcelona, el qual va desplaçar-se expressament per a l’ocasió: el Col·legi Maristes de Rubí. En total, van ser 10 centres i 280 joves que hi van participar.

El divendres 19 d’abril, l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Joan Coromines vam participar en tres itineraris de la BioBlitz 2013, per celebrar el dia de biodiversitat. Era el nostre primer BioBlitz i, realment va ser molt divertit i interessant. Ens vam dividir en tres grups de 15 alumnes i cadascun va fer un recorregut diferent, guiat per un expert. Aquest any, la BioBlitz ha estat al parc del Laberint d'Horta. Un grup va fer la descoberta de plantes silvestres i vam agafar mostres per poder observar-les amb les lupes binoculars a la biblioteca del parc. Un altre grup va fer descoberta dels briòfits i, el tercer, vam tenir l’oportunitat de conèixer les diferents espècies d’ocells, observant-los amb prismàtics. Esperem poder participar en la propera BioBlitz!

Institut Joan Coromines


 02/05/2013

No hay comentarios: