2 de junio de 2013

Incredible Edible a Todmorden



A Todmorden, un poble britànic d'uns 15.000 habitants està tenint lloc una revolució anomenada Incredible Edible (Increible i Comestible) que consisteix a plantar herbes medicinals, verdures, hortalisses i arbres fruiters a setanta espais públics. La plantació i el manteniment d'aquests espais són a càrrec de prop de 300 voluntaris i tot el poble pot servir-se de la collita de manera gratuïta. Todmorden s'ha convertir en l'epicentre d'un moviment que s'està propagant ràpidament pel Regne Unit; és reconegut pel Príncep Carles en persona i ja s'està reproduint a França.

Incredible EDIBLE es defineix a si mateix com un "Moviment constituït per gent apassionada que treballa unida per un món on tots compartim la responsabilitat pel benestar futur del planeta i de nosaltres mateixos. Els nostres objectius són facilitar a tothom l'accés a la bona alimentació local gràcies a la feina comuna, aprendre (del camp a la cuina passant per les aules) i donar suport als negocis locals".  Si bé no creuen que puguin aconseguir l'autosuficiència alimentaria, almenys caminen en aquesta direcció i revindiquen els valors del menjar local.

Tot va començar a l'inici de la primavera del 2008, quan la Pam Warhurst va escoltar un seminari de Tim Lang (professor de Política Alimentaria de la Ciutat Universitaria de Londres) i junt amb la Mary Clear van convocar una reunió en un bar per veure la gent disposada a fer alguna cosa... 59 persones s'hi van apuntar.


Aquestes persones van decidir que no odien esperar que els governs fessin alguna cosa: van deixar de ser víctimes per fer quelcom per elles mateixers. Es van adonar que podíen construir un entorn més segur, més amable i més sostenible per si mateixos i per als seus filos i nets, fent del mejar la clac.

Van començar a plantar menjar destinat a ser compartir en espais públics destacats, van celebrar esdeveniments gratuïts, com el Festival de l'Ou i van cuinar al carrer menjar que s'oferia als vianans sense cobrar-los res... ara compten amb un viver de llavors, plantes i verdures, així com amb recursos d'aprenentatge i capacitació laboral..

Han convertit àrees en desús en iniciatives per conreus, tant mitjançant horts comunitaris com per mitjà de conreus en sòls situats en espais públics. D'aquí que el lema del moviment és: "si menges, en formes part" i ningú és massa jove o gran per no participar-hi. La Major part de les plantacions es duen a terme per tot el oble en jaços de conreu elevat. Gràcies a això es pot fer servir terra fresca, lliure de contaminants i s'evita conrear en terres brutes. A més s'organitzen cursos per a adults, no en escoles sinó en negocis locals, on els experts fan de professors per un dia.

A les escoles es busca educar els joves en el conreu i la cuina per crear una comunitat resilient de cara a un futur incert, tot fent una promoció de la cuina i la nutrició.



Nacho Padró

No hay comentarios: