6 de junio de 2013

Projecte "Viure del aire del Cel": L'aerogenerador de tots.


L'objectiu principal del projecte Viure de l'aire del cel és instal·lar un aerogenerador de propietat compartida, que permeti generar electricitat neta i verda, tot fent possible la solidaritat entre les persones que viuen a zones urbanes i les que viuen a zones rurals.
Un objectiu addicional és fer possible que les persones i/o famílies puguin manifestar que l'energia que utilitzen en la seva vida quotidiana és verda i neta, generada en l'emplaçament on hi ha instal·lat l'aerogenerador.
El cost d'instal·lació i posada en funcionament es cobreix amb la participació de la gent: tant persones i/o famílies que viuen en entorns urbans o rurals, com entitats sense ànim de lucre.
L'emplaçament escollit és dins el terme municipal de Pujalt (l'Alta Anoia), per les bones condicions eòliques, d'accés i de connexió a la xarxa de mitjana tensió.
L'aerogenerador escollit és el model ECO-122 d'Alstom, una màquina eòlica especialment dissenyada per a zones de vents baixos. 
Hi pot participar qualsevol persona física, família o entitat sense ànim de lucre, amb l'aportació econòmica que correspongui per disposar del nombre de participacions que decideixi. El projecte també està obert a la participació de petites empreses que vulguin contribuir a la democratització dels sistemes energètics.
El dia 10 de març de 2009 es va obrir el termini per començar a formalitzar les preinscripcions, que es guarden en una base de dades per rigorós ordre d'arribada.
La preinscripció es confirma quan s'ha fet una primera aportació de 100 € (persones físiques), 250 € (famílies) o 500 € (entitats). Aquesta quantitat es descomptarà en el moment que es formalitzi l'aportació de capital.
La inversió mínima per poder participar en el projecte serà la necessària per generar 1.000 kWh/any d'electricitat neta i verda. A partir d'aquesta inversió mínima, es podran fer inversions superiors, sempre amb quantitats que siguin múltiples sencers de la inversió mínima.
La inversió que cada persona i/o família vulgui fer es pot calcular a partir del seu nivell de consum actual d'energia elèctrica, energia tèrmica i energia per a desplaçaments motoritzats.
Un exemple
Una família que tingui un consum domèstic d'energia de 20.950 kWh/any, quina inversió hauria de fer per cobrir les seves necessitats d'energia elèctrica, tèrmica i d'automoció? 
Consum d'energia d'una
família en un any
Inversió necessària per a produir
aquesta energia en l'aerogenerador
Energia elèctrica
3.100 kWh (862 kg CO2)
1.268 €
Energia tèrmica
7.850 kWh (1.565  kg CO2)
3.212 €
Vehicle privat
10.000 kWh (2.527 kg CO2)
4.091 €
TOTAL
20.950 kWh (4.954 kg CO2)
8.572 €


http://www.viuredelaire.cat

No hay comentarios: