16 de septiembre de 2013

A-pila el Mercuri a part

El Departament de Medi AMbient de la Generalitat, conscient que el llençar certs productes de forma descontrolada pot tenir greus repercussions en la salut i el medi ambient us demana la vostra col.laboració en les campanyes de recollida de piles usades que hi ha.

Les piles grans, les que tots nosaltres habitualment fem servir en transistors, joguines, llanternes, etc.; i les piles botó, aquestes petites de rellotges, calculadores i altres petits aparells, contenen metalls com ara el mercuri, l'argent, el cadmi, el plom o el liti que són potencialmetn perillosos per a la salut i el medi ambient.
Entre les piles de format gran, són les piles alcalines les que tenen un major contingut de mercuri malgrat que, de mica en mica, els fabricants en redueixen la quantitat tot seguint la Directiva del Consell de les Comunitats Europees de 18 de març de 1991.
Entre les piles botó són les d'òxid de mercuri, ue tenen un 30% de mercuri, les més perilloses.

Llençant les piles a la bossa de les escombraries, estem contaminant amb mercuri tot l'abocador on va a parar les nostres deixalles.L'aigua de la pluja damunt l'abocador pot arrosegar aquest mercuri als rius i al mar i arribarà per tant a animals i a les plantes. I si, en comptes d'emmagatzemar les escombreries, el que es fa és incinerar-les, llavors el que es genera és apor de mercuri que també es dispersa pel medi i arriba als rius i al mar. Quan el mercuri es dispersa pel medi és absorvit pels essers vius i dificilment eliminat. Seguint la cadena alimentaria, el nostre cos també pot acumular mercuri.

Les piles de format gran que es reculin a part, seran sotmeses a una inertització que n'eliminarà la perillositat. D'aquesta manera, impedirem que el mercuri es dispersi pel medi ambient. Les piles botó seran recicladres. Això vol dir que el mercuri que contenen serà recuperat per a una posterior utilització i evitarem, al mateix temps, que pugui dispersar-se pel medi.

Què podem fer?: 
  1. Endollar els aparells a la Xarxa elèctrica sempre que sigui posible o bé utilitzar aparells que funcionin amb altres tipus dènergia, conm ara la solar. 
  2. Utilitzar piles amb menys contingut de mercuri
  3. I, sempre, sobretot, dipositar les piles en contenidors especials per a piles. Per a una recollida selectiva.

No hay comentarios: