25 de enero de 2014

Descobrim els sons que formen la nostra quotidianitat

Una experiència ens mostra com realitzar un mapa dels sons que ens envolten i us proposem recursos de l'SDEA i un vídeo per tractar-ho



En moltes de les actuacions sostenibles que portem a terme als centres educatius acostumem a tractar qüestions tan importants com la prevenció de residus, la biodiversitat i coneixement de l'entorn, l'estalvi d'aigua i energia o l'adquisició d'hàbits conscients. Algunes actuacions originals que desenvolupeu tracten la contaminació acústica o soroll, un tema menys habitual, i d'això us en volem parlar. Us heu plantejat mai abordar-ho des del punt de vista del sons en general? Heu pensat fer un mapa de sons? Què sabem dels sons que ens envolten? Quins no hem descobert encara i, en canvi, són ben a prop? Sabíeu que l'SDEA disposa de material en préstec per realitzar mesures?

El novembre passat s'engegà una iniciativa al Prat de Llobregat, municipi membre de la XESC, en la què estudiants de 3r d'ESO de diversos centres van acostar-se a la ciència i tecnologia del so mitjançant diversos tallers i visites a les reserves naturals del delta. Trobareu més informació en el projecte cultural Phonos, que pretén promoure activitats relacionades amb la recerca en tecnologia musical. Els estudiants es van apropar a la biodiversitat dels espais a través dels seus sons i van fer ús de les tecnologies per enregistrar-los, editar-los i compartir-los aFreesound, generant finalment un mapa sonor del Delta del Llobregat.

Una altra iniciativa relacionada amb el treball amb el so, és la construcció plegats d'identitats culturals a partir de sons individuals. Podem convertir la diversitat cultural del centre en un ventall de sons característics? Aquest és el cas del projecte Sons de Barcelona, en el que hi participen diversos centres de la ciutat.

Finalment, abans d'acabar, us recordem que disposeu de material específic per treballar els sons i els sorolls a l'SDEA i us volem recomanar el visionat del vídeo del programa de televisió Què, qui, com titulat «Sons nous, nous instruments.»


No hay comentarios: