25 de enero de 2014

El collage i l'assamblatge a partir de cartrons i capsetes

L'equip de plàstica de l'Escola Lavínia demostra com a partir de les restes de materials d'impremtes sorgeixen l'art, la creativitat i la vinculació curricular



Des del blog d'artistes de Les Corts de l'Escola Lavínia mostren els darrers treballs del curs de l'alumnat de primària. En una de les darreres entrades, podem admirar fantàstiques i modernes creacions originals elaborades a partir de les capsetes i els cartrons aportats per les famílies.
Avui (12/01/2014) us presentem un treball que van fer els alumnes de cinquè abans de marxar de vacances: es tracta de la creació d'un personatge a partir d'una capseta de cartró de color negre, provinent dels regals que, de tant en tant, els pares ens recullen a l'Impremta Orient, dins del projecte Escola Impremta.
      
Des del principi de curs hem estat donant-li voltes al tema del collage, amb els de cinquè. Aquest recurs plàstic va tenir un moment àlgid quan precisament els cubistes Picasso i Braque li van donar aquest nom al fet d'enganxar diferents tipus de papers, impresos o no, damunt les seves obres. Vam experimentar amb el collage en dues dimensions i després també ho vam fer seguint  la mateixa lògica, amb objectes quotidians trobats per casa i combinats entre sí, per crear una mena d'assemblage (assamblatge), concepte que va «inventar» Marcel Duchamp i que ha estat altament explotat en l'art des de principis del segle XX. Vam proposar treballar sobre la creació d'un personatge i aquí en teniu alguns.

També hi trobareu el personatge que van fer amb la capseta de cartró, a mode de collage tridimensional, sense objectes, només amb la capsa i retalls de cartró de diferents textures, gramatges i colors. També hi ha molts artistes que han aprofitat les qualitats plàstiques del cartró, tot i que també va ser Picasso el primer que va experimentar amb aquest material per construir collages que ja sortien del pla. Vam analitzar i comentar diferents treballs d'artistes que han utilitzat el cartró com a material escultòric i a partir d'aquí, cadascú va fer la seva proposta de personatge. Per acabar, vam donar color blanc i negre (cera i retolador) per donar un toc de grafisme al treball.


No hay comentarios: