23 de marzo de 2014

Els centres educatius no deixen res al plat

La tercera setmana del projecte Ens ho mengem tot, dedicada al consum de carn en els menjadors escolars, manté l'índex de malbaratament ben baix.

Les actuacions en els menjadors educatius dels centres participants en aquest projecte sobre el malbaratament de menjar, estan sent diagnosticats des de gener. Si en butlletins anteriors us vam informar sobre el pa i el iogurt, la setmana passada va arribar el torn de la carn.
  
El dimarts passat, tots els centres alhora, van pesar la quantitat de carn servida entre els joves comensals i, en acabat, van fer el mateix amb les restes comestibles que van quedar. D'aquestes restes no es van pesar els ossos o els tendrum sinó només la part comestible que no havia estat consumida. Sobre aquest valor, el pes de carn malbaratada, vam calcular la petjada ecològica, és a dir, l'impacte en l'entorn de la producció d'aquest aliment.

Hi ha moltes maneres de descobrir el malbaratament de recursos naturals però en el cas dels aliments, podem tenir en compte la superfície conreada equivalent, els litres d'aigua gastats per produir-li o l'energia consumida. Tots ells ens serveixen de referència per mesurar el grau d'impacte. Finalment, també podem avaluar el grau de sostenibilitat mitjançant  la superfície per persona i any. En el cas de la carn, es van repartir prop de 470 kg de carn entre gairebé 5.400 comensals. El malbaratament mig va ser del 6'19%, el qual equival a gairebé 325.000 litres d'aigua, 1.400 Kw/h o 115.000 m2/pax any. No hi ha dubte que la producció de carn comporta un impacte impressionant en el medi i cal ser molt conscient a l'hora d'adquirir hàbits sostenibles quan la comprem i ens la mengem.

En properes actuacions d'Ens ho mengem tot, l'alumnat diagnosticarà el malbaratament del peix i de la patata. Us seguirem informant!

20140320 04W.EnsHoMengem

No hay comentarios: