28 de julio de 2014

Mapa Barcelona+Sostenible

Una nova eina didàctica per a compartir informació, establir sinergies entre els diferents actors del territori, donar a conèixer iniciatives escolars, promoure itineraris de descoberta i moltes coses més.

Aquest dimecres 18 de juny, a la Casa Orlandai, es va presentar el Mapa Barcelona+Sostenible que reuneix les iniciatives socioambientals de la ciutat. Podeu consultar aquesta etiqueta #storify per saber com va ser la presentació.
  
Els centres educatius generen informació que la ciutat hauria de conèixer i aprofitar: estudis sobre la qualitat acústica del barri, dades recollides a través de les estacions meteorològiques dels centres, estudis sobre biodiversitat als patis, o bé accions i iniciatives sobre horts escolars, compostatge, etc.. Alhora, l’escola necessita informació de la ciutat per aprendre.

En aquest marc, el Mapa Barcelona+Sostenible serveix d’altaveu per a aquestes iniciatives, tant de les escoles com d'allò que elles poden fer servir (dades, recursos, etc.). Per altra banda, el mapa també permet als centres educatius disposar d’informació actualitzada de la ciutat i la sostenibilitat, així com promoure processos participatius en la comunitat escolar.

El cronograma previst per a les escoles és el següent:

          • Entre juny i setembre de 2014. Actualment tots els centres que ja formen part de l'A21E, ja apreixen en aquest mapa amb la icona  d’Escola+Sostenible. A més a més, cadascuna disposa de moltes més icones associades depenent d'accions que desenvolupen o instal·lacions que disposen. Entre aquest juny i el setembre del proper curs actualitzarem aquestes icones centre per centre.
          • Entre el setembre i l’octubre de 2014. Es faran unes sessions informatives i formatives en els diferents districtes per explicar les possibilitats que té aquest mapa en escoles i instituts.
          • Al llarg del curs 2014-2015. Es realitzaran mapatges per tots els districtes i s'inclourà més informació en el mapa.
          • Maig del 2015. Es farà una sessió d’intercanvi per avaluar la feina feta i veure quines possibilitats de millora podem afrontar el curs següent.

Com hi pot participar un centre educatiu?

a) Actualitzant la informació pròpia de cada centre per millorar la comunicació de les vostres actuacions.
b) Afegint informació als punts ja existents, ja sigui perquè en sou conscients o perquè esteu fent un treball en aquest punt.
c) Coordinant i dinamitzant un mapatge que impliqui la participació activa de la comunitat educativa.
d) Actuar com a referent territorial o sectorial fent de nexe d’unió entre les entitats del districte o el barri i les ens centres d'ensenyament de la zona per aprofitar sinergies, conèixer el que s’està mapant, etc.

Si esteu interessats en tenir més  informació de les possibilitats que ofereix el Mapa Barcelona+Sostenible, estigueu atents al primer butlletí del proper curs.

No hay comentarios: