2 de mayo de 2016

De l’aprenentatge a l’acció per reduir el soroll

Els alumnes de sisè de l’escola el Gravi participen al programa Sssplau i actuen per disminuir el soroll als espais del centre.


Des del mes de setembre, l’escola el Gravi s’ha iniciat en el projecte de Sssplau coordinat per la xarxa BcnE+S. L’alumnat de sisè ens relata la seva vivència des dels tallers inicials fins a les accions per reduir el soroll a l’escola:

“Els nois i noies de sisè de l'escola Gravi  hem engegat un projecte «So, Soroll i Contaminació acústica», que resulta molt interessant per a tots i totes les que convivim a l’escola. Així doncs, ens plantegem reduir el soroll que fem a l’escola i ser-ne conscients, de manera que actuem i participem en la millora de la gestió sostenible d’un entorn col·lectiu important per a tots nosaltres.

N275 06 Gravi Sssplau interna
El passat novembre, vam fer el taller del programa Sssplau. En primer lloc la Ivana Rossell ens va fer una introducció del so: què és, com es mesura, com es propaga… Després vam passar a fer diferents exercicis de mesura acústica: vam analitzar el temps de reverberació d’una explosió de globus i també vam aprofitar per a mesurar el soroll de diferents espais (menjador, aules, pati…). Posteriorment vam ampliar els nostres coneixements al taller de so i acústica del Cosmocaixa, que ens va ajudar a tenir més consciència de la importància que té per a la nostra salut. Vam treure un seguit de conclusions interessants, amb la cerca de possibles solucions que vam compartir amb la resta de companys d’escola. Una de les descobertes que vam fer va ser el soroll de les cadires, i per això vam començar a fer proves de diferents sistemes per reduir aquest soroll tan molest. «No ens adonem del soroll que fem i ens acostumem als ambients sorollosos: creiem que és normal, i no ho és.

Actualment hem posat en marxa algunes de les idees que ens vam proposar fa unes setmanes: posar el feltre adhesiu a les cadires o col·locar pilotes de tennis. De moment ha estat un èxit!! 
Per reduir el soroll de l'espai del menjador hem fet els treballs amb taps de suro, amb l’objectiu de guarnir el menjador i millorar la reverberació del so. A veure si tenim sort!!!

L'Ajuntament ens ha instal·lat uns dispositius ben visibles al menjador de l'escola, que ens indiquen el nivell de soroll que fem tots junts a l'hora de dinar. També estem recollint les dades enregistrades setmanalment per comprovar la bona evolució i reducció del soroll al menjador.
   
Tots tenim molt clar que unes bones condicions acústiques ajuden a controlar l’estrès, aporten tranquil·litat i són beneficioses per a la salut, per això seguim engrescats en el nostre projecte.”


Les nenes i nens de sisè de cicle superior de Primària de l'Escola Gravi
  

 N275 06 Gravi Sssplau interna2


No hay comentarios: