20 de noviembre de 2018

El mercat del Born s'omple d'idees de sostenibilitat

En la setena edició del Fem Xarxing, el passat 19 d’octubre els membres de la xarxa B+S es van trobar al Born Centre Cultural en un acte que va tenir la sostenibilitat quotidiana i el territori com a fil conductor.

El divendres 19 d'octubre es va celebrar la setena edició del Fem Xarxing, la jornada de networking entre membres de la xarxa Barcelona + Sostenible. L’edició d’enguany va girar entorn a la idea de Fer Plaça, en referència als mercats, als espais quotidians i de barri, en un escenari immillorable com és el mercat històric del Born. L’acte va tenir una assistència de prop d’un centenar de persones, representants d'algunes de les més de 1.000 empreses, associacions, comerços, entitats i centres educatius que formen part de la xarxa B+S. La jornada tenia per objectiu establir relacions entre aquests membres, compartir idees i exposar projectes per fer sorgir sinergies i possibles col·laboracions.

La sostenibilitat quotidiana, fil conductor de l’acte
Un cop acabat el cafè de benvinguda, Patrícia Rovira, coordinadora de la Secretaria tècnica de la xarxa Barcelona+Sostenible va donar el toc d’inici a l’acte. Per començar les persones participants van ocupar els llocs a les taules, es van presentar i van compartir idees de sostenibilitat quotidiana que es fan al llarg del dia. La sostenibilitat quotidiana va ser un dels reptes sorgits de la Convenció B+S 2018 del mes de gener, motiu pel qual ha estat tractada en aquesta edició del Fem Xarxing.
L'ús de la copa menstrual, comprar a granel, evitar els trajectes en avió, reduir el consum de carn... són algunes de les propostes que van sorgir d’aquest intercanvi de coneixements. Després d'una primera ronda, es van mostrar altres exemples amb el vídeo “Els petits gestos fan grans canvis”, elaborat amb les aportacions i idees dels membres de la xarxa B+S.
Fem xarxa, per territoris

La sostenibilitat tractada per territoris és una de les línies que s'ha obert darrerament des de l’Ajuntament. Helena Barracó, cap d’Educació Ambiental de l'Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, va presentar el programa Barris+Sostenibles, una aposta per estendre la cultura de la sostenibilitat i aconseguir un veïnat informat, conscient i capaç d’actuar de forma individual i col·lectiva en la transformació dels barris de la ciutat. Seguint l’eix d’aquest projecte, les entitats es van agrupar per territoris per tal de conèixer-se i compartir iniciatives que s’estan produint en la seva àrea. També van poder marcar en un mapa, les noves i possibles relacions que es podrien establir entre elles.
Un cop acabada la segona ronda de networking, es va passar a l’espai “Cuinem”. Amb un format d'speaker corner, els membres de la xarxa van poder presentar, en dos minuts, els seus projectes amb l’objectiu de buscar col·laboracions. (Podeu consultar aquí els projectes presentats).
    
"El Cafè de la Plaça" va comptar amb diferents espais per donar a conèixer serveis i establir relacions entre els membres de la xarxa B+S. Al taulell de contactes s’hi podien trobar les ofertes i demandes de les entitats. El mapa B+S, l’Espai Consum Responsable, l’Ateneu de Fabricació i el Servei de Documentació d’Educació Ambiental van tenir el seu espai per explicar els seus serveis. A més, a “El racó de l’entrevista” les persones que van voler van fer-se una entrevista per publicar en aquest butlletí. Per últim, i com a novetat d’enguany, al misteriós ”Espai secret” les persones assistents podien compartir  llocs especials de la ciutat en clau de sostenibilitat.
Per tancar la setena edició d’aquest Fem Xarxing, i seguint la idea de fer plaça, es va realitzar un mercat a l’estil marketplace en el qual més de 20 entitats van presentar els seus projectes. Un any més doncs, el Fem Xarxing ha estat marcat per una gran participació i moltes idees i nous projectes per seguir tirant endavant, sempre amb la filosofia de fer xarxa estenent la cultura de sostenibilitat.
Un acte organitzat amb criteris de sostenibilitat
Com ja és habitual en els esdeveniments de Barcelona + Sostenible, a l’arribada, les persones assistents faciliten el punt d’origen i el mitjà de transport utilitzat per desplaçar-se, per tal de calcular les emissions generades. Aquesta informació, sumada al consum energètic de la sala i a les emissions del càtering (ecològic i de proximitat), van donar un resultat de 0,71 tones de CO2 equivalent. Aquestes emissions es compensaran a través de Ge Teobaldo Ceramic Project, que utilitza biomassa renovable en lloc de fusta nativa per generar energia tèrmica i reduir els gasos amb efecte d’hivernacle, al Brasil. Com a novetat d’aquest any, s’està treballant en l’elaboració d’un kit per al càlcul d’emissions per cedir a les organitzacions de la xarxa que ho vulguin.

Enllaços relacionats (Fem Xarxing 2018):

No hay comentarios: