20 de noviembre de 2018

El Poblenou vist amb ulls d'infant

Les agrupacions de famílies dels centres Les Acàcies, Vila Olímpica, Pere IV i l’Arenal de Llevant expliquen la seva participació en el "Camí9 del Poblenou", un plànol col·laboratiu en què els nens i nenes marquen els indrets més significatius del barri.


Així ho reflexa el mapa Camí9, un plànol elaborat conjuntament per diversos centres en el que es marquen els indrets més destacats del barri a ulls dels infants i s’hi indiquen les distàncies i temps de recorregut a peu entre ells. Aquesta iniciativa, que s’ha desenvolupat durant aquest curs, està inclosa en el programa del Camí Escolar, que busca generar espais transitables per als infants i promoure la mobilitat sostenible dins el barri. El Poblenou va inaugurar el Camí Escolar el 2009 i, des de llavors, les 14 escoles que hi ha a la vora han fet activitats i dinàmiques “Aquestes activitats no treballen només per una via per a arribar a l’escola, sinó que potencien la sostenibilitat, el coneixement i la xarxa del barri”, apunta la Montse Suárez, cap de Programa del Camí Escolar.
El projecte del Camí9, és una activitat que dóna llibertat total als infants per conèixer de primera mà el seu barri i per reivindicar els espais que els agraden. “En coordinació entre l’escola i la família, els infants han triat 10 punts del seu barri que els són especialment interessants, per a després fer sortides de camp, investigar sobre aquests indrets, mesurar distàncies a peu i orientar-se amb un mapa”, apunta la Neus Vilalta, també membre de l’equip del Camí Escolar. “Això ajuda a mirar el barri amb ulls d'infant, perquè són indrets que un adult no hagués triat mai”, afegeix.
Un total de cinc escoles de l'Espai AMPAs Camí escolar, Espai amic del Poblenou han participat en el Camí9, quatre d’elles són membres del programa Escoles+Sostenibles. A continuació us deixem amb el relat redactat per les associacions de famílies d’aquests centres educatius que ha estat publicat al butlletí de “Camí escolar, espai amic”:
 
Aquest curs, cinc escoles de l'Espai AMPAs Camí escolar, Espai amic del Poblenou hem fet realitat el Camí9: L’Arenal de Llevant (6é primària), Les Acàcies (4t primària), La Mar Bella (3r primària), Vila Olímpica (3r primària) i Pere IV (4t primària).
Emmirallant-nos en el metrominuto, una iniciativa promoguda des de la Xarxa "Ciudades que caminan" i que ha estat premiat amb el premi europeu de la mobilitat per considerar-se el primer mapa de transport a peu d'Europa; aquesta xarxa es regeix pels drets i principis estratègics recollits en la Carta dels Drets del Vianant, adoptada pel Parlament Europeu a l'octubre de 1988, i per la Carta Internacional del Caminar, dissenyada per especialistes de tot el món en el marc de les conferències internacionals Walk 21, en 2006. Amb aquesta activitat hem pogut entrar a l’aula. Feia temps que volíem implicar més activament les escoles amb el Camí escolar i aquesta ha estat una oportunitat fantàstica per fer-ho. Depenent del centre, hi han participat grups d'infants de 3r, 4t i 6è i, esquematitzant força el treball dut a terme, podríem dir que han creat un plànol pensat per visualitzar diferents rutes, semblant al plànol d'un metro, que indica les distàncies i els temps entre diferents punts del barri, tot desplaçant-se a peu.
Primer varen escollir els punts concrets que configurarien el plànol del Cami9, després van treballar aquests punts (fitxes) i, finalment, van fer una sortida de camp amb el tutor/a i familiars per recórrer algunes d'aquestes distàncies calculant els temps en caminar-les. Un cop reunides les dades, la tècnica de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) i la resta de membres de l'Espai AMPAs hem dissenyat el plànol i preparat la festa final on vam presentar el Camí9 al barri. El dissabte 2 de juny al matí, a la plaça de Can Felipa, ens vam trobar diferents famílies de les escoles i allà, entre totes, vam començar a plasmar el plànol del Camí9 al terra.
Alguns dels nens i nenes que havien participat en l’activitat a les escoles van muntar amb caixes els diferents punts representatius del barri que ells i elles mateixes havien escollit, i desprès ens van explicar dades que havien après sobre aquests llocs emblemàtics del barri i les raons per les quals els havien escollit i per les quals eren importants o significatius des del seu punt de vista. Posteriorment, amb cinta verda, van unir els diferents punts configurant un plànol com el que s'ha realitzat en paper. A partir d'aquí, tota la canalla que ens visitava va poder participar decorant les caixes a la seva manera. Paral·lelament, al llarg de tota l'activitat, també va haver-hi taller de xapes amb el logotip del Camí9 o amb creacions originals de cadascú. I per acabar, vam poder gaudir d'un got d'orxata patrocinat pel Tío Che, l'orxateria centenària del barri que també havia estat escollida com a punt emblemàtic del barri pels infants.
Va ser un gran èxit i una gran festa de presentació del Camí9!
AFA Les Acàcies, AMPA Vila Olímpica, AMPA Pere IV, AMPA L'Arenal de Llevant, AMPA La Mar Bella (Espai AMPAs Camí escolar, Espai amic del Poblenou)
 
Fonts:

No hay comentarios: