20 de noviembre de 2018

El Tinguem Cura del Planeta reuneix més d'un centenar de joves

Del 17 al 20 d’octubre s’ha celebrat a Alcaraz la IV conferència Estatal “Tinguem Cura del Planeta”. Un total de 116 joves de 9 comunitats han compartit problemàtiques ambientals i reflexionat sobre els efectes del canvi climàtic a les zones rurals. 

La conferència Estatal “Tinguem Cura del Planeta” d’Alcaraz (Albacete) ha reunit enguany, en la seva quarta edició, 116 joves, 31 docents i 17 personal tècnic de Madrid, Albacete, La Rioja, Palència, País Basc, Catalunya, Canàries, València i Múrcia. La delegació catalana estava formada per 3 tècniques i 3 mestres (d’Escoles Verdes, Agenda 21 de Sant Feliu i Escoles+Sostenibles) i 13 joves escollits a la VI Confèrencia catalana que va tenir lloc el mes de febrer d’enguany a la Casa del Mar. De tots els joves catalans 5 eren de la xarxa d’Escoles+Sostenibles de Barcelona.
Al llarg d’aquests dies, professorat i alumnat van gaudir de diverses activitats en un programa paral·lel. L’alumnat va realitzar tallers de descoberta de l’entorn (anellament d’aus, la història del foc, sobirania alimentària, el cost ambiental dels mòbils, etc.) per conèixer les diferents problemàtiques ambientals i relacionar-les amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Com a resultat final de la conferència, cada jove es va comprometre a realitzar una acció (relacionada amb un ODS) en el seu centre educatiu.
Una part important de la trobada és la fira de mostres on cada representant explica el projecte que s’està realitzant al seu centre. Aquest cop no ha estat en format pòster sinó que han aportat un objecte i una fitxa descriptiva com a suport gràfic.
La conferència va finalitzar el dissabte al matí a la capella del “Albergue rural San Francisco” amb una cloenda molt emotiva on es van presentar les conclusions i es va fer una performance dedicada a l’efecte de la contaminació a la natura. Tant professorat com alumnat va tornar de la trobada amb moltes idees, experiències i sobretot molta motivació per intentar que cada cop hi hagi més joves que s’impliquin en canviar el món, perquè si no som nosaltres qui? Si no és ara, quan?
 

Clàudia Moreno (Escola Vedruna Malgrat de Mar), Marc Abella (Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat), Ariadna Delis (Institut Lluis de Peguera, Manresa), Lídia Soto (Institut Berenguer d’Entença, Hospitalet de l’Infant), Ariadna Millán (Institut Manuel Sales i Ferrer, Ulldecona), Enzo Oliver (El Cim, Vilanova i la Geltrú), Gisela Castillejos (Ins Can Mas, Ripollet), Ariadna Neira (Mare de Deu de la Candelera, Ametlla de Mar), Ricard Guillem (Col·legi Sant Ramón Nonat, Barcelona), Sergi Sarraute (Institut Viladomat, Barcelona), Lluc Martí (Escola Frederic Mistral, Barcelona), Mariona Moragrega (Col·legi Pare Manyanet, Barcelona) i Nieves Sanz (Institut Fort Pius, Barcelona).




Us deixem algunes impressions sobre la IV Conferència Estatal "Tinguem Cura del Planeta" d’alumnat i professorat:
“Per mi el Tinguem Cura del Planeta va ser una experiència que no oblidaré mai. Em va fer obrir els ulls cap al món real: un món que no mira el medi ambient i que per tant té un gran impacte negatiu cap al nostre planeta. Gràcies a aquesta trobada m’he carregat de ganes per intentar canviar-lo”. (Enzo, Vilanova i la Geltrú)
“Per mi el Tinguem Cura del Planeta ha estat una manera de veure més clar el poder que el tenim els joves i que en equip podem aconseguir moltes coses”. (Mariona, Barcelona)
“El Tinguem Cura del Planeta ha estat ple de coneixements, treball i noves amistats però, sobretot, molta emoció”. (Nieves, Barcelona).
“A mi aquesta experiència m’ha semblat única i irrepetible. La coordinació per muntar la conferència és molt destacable. Com a alumnat, hem sentit uns forts vincles d’amistat entre nosaltres”. (Sergi, Barcelona)
Per acabar us animem a donar un cop d’ull a la crònica de la trobada elaborada per Zulema Josa, professora de l’Institut Fort Pius de la xarxa Escoles+Sostenibles, on hi trobareu el recull de la seva experiència al Tinguem Cura del Planeta.










Enllaços relacionats:

No hay comentarios: