14 de febrero de 2020

Comença la Marató per l’Emergència Climàtica

Butlletí: 
Més de setanta edificis i equipaments municipals participen en la Marató per l’Emergència Climàtica, que té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir el consum d’energia, gas i aigua, així com millorar la gestió dels residus i fomentar el verd.

La tercera edició de la Marató s’està desenvolupant en el marc de la declaració de l’emergència climàtica per part de l’Ajuntament, el passat 15 de gener. Consisteix en una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, gas, aigua i en la gestió de residus. La Marató per l’emergència climàtica s’està desenvolupant durant el mes de febrer en 72 edificis i equipaments municipals de tots els districtes de Barcelona i té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre l’emergència climàtica en què vivim.
Les persones que treballen a les oficines municipals participants, així com les persones usuàries dels equipaments, han de fixar-se especialment en com consumeixen energia, gas i aigua, i també han d’intentar reduir al màxim tots els residus que generen i fer-ne correctament la recollida selectiva.Setmanalment, s’està fent un control del consum d’aigua, electricitat i gas i de les emissions de CO2 per mirar si s’han aconseguit reduir i per comprovar quines són les conseqüències ambientals tenint en compte les dels anys anteriors.
L’estalvi econòmic resultant es traduirà en una quantitat de diners que es destinarà a impulsar un projecte de creació d’horts socials en cobertes municipals. Es tracta d’una iniciativa en què participen diferents entitats sense ànim de lucre i que consisteix a aprofitar els terrats d’edificis municipals en desús per establir-hi horts cultivats per persones amb discapacitat. El projecte utilitza noves tecnologies de cultiu menys contaminants, i, després de repartir les hortalisses recollides entre les entitats participants, donarà els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments.

La Marató 2019 i el projecte E3
En l’edició anterior, els 62 edificis participants de l’Ajuntament de Barcelona van aconseguir reduir la despesa energètica dels equipaments públics fins a, aproximadament, un 13,5% en electricitat, un 9,6% en aigua i un 15,3% en gas. En total, es van deixar de consumir 407.377 kWh d’electricitat, 5.779 m3 d’aigua i 815.978 kWh de gas en les diferents oficines municipals.
L’any passat els fons recaptats amb la Marató es van destinar íntegrament a implantar mesures d’estalvi energètic als instituts Barri Besòs, Doctor Puigverd i Rambla Prim. El projecte, anomenat ‘E3’, és una iniciativa educativa relacionada amb els drets energètics. L’objectiu és promoure la reflexió sobre l’impacte que tenen les petites accions quotidianes sobre el canvi climàtic i fomentar l’apoderament energètic de la comunitat educativa.           
 
 
 

No hay comentarios: